Hjälp & support: 031-333 44 33

Baricol Complete I fruktskål

Vitaminer och mineraler anpassade för dig som är magsäcksopererad

Varför behöver man ta tillskott av vitaminer efter magsäcksoperationen? Förutom att man äter mindre mat och att maten lämnar magsäcken snabbare än innan så finns det några andra faktorer som spelar in.

 

Behöver jag ta vitaminer efter min viktoperation?

Många slarvar med sina vitaminer och mineraler efter sin magsäcksoperation och uppger att proverna är bra och att de mår bättre än någonsin – och då behövs väl inte vitaminerna? Det man missar är att kroppen har bra förråd där det i vissa fall tar flera år innan depåerna är tömda. Kroppen har också effektiva mekanismer för att kompensera för brister. När väl vitamin- och mineralbristerna är ett faktum är vissa av dem irreversibla. Exempel på detta är B12-brist som kan leda till minnespåverkan och nervproblem, kalciumbrist som ger ett urkalkat skelett.

Vitaminer efter gastric sleeve

När man genomgår en gastric sleeve tas ytterkurvan av magsäcken bort (cirka 85%), vilket innebär att platsen för maten är väldigt liten. Hungerkänslorna minskar kraftigt efter operationen eftersom hungerhormonerna till stor del sitter i magsäcken. Anledningen till att man behöver ta tillskott av vitaminer och mineraler efter en gastric sleeve är förutom att man äter en betydligt mindre mängd mat, att man i den lilla magsäcken har en begränsad mängd saltsyra som behövs för aktivering av vitaminer och mineraler. Efter en gastric sleeve behöver du utifrån dagens forskningsläge ta kosttillskott av vitaminer och mineraler resten av ditt liv. Om du tar Baricol® Complete behöver du ta antingen 2 dospåsar pulver, 2 brustabletter, 3 tuggtabletter eller 5 sväljtabletter varje dag. Dessa innehåller alla vitaminer och mineraler enligt de nordiska riktlinjerna. Rådgör med din läkare.

Vitaminer efter en gastric bypass

Vid en gastric bypass kopplar man bort magsäcken helt, kvar blir bara en ficka (pouch) på 15-20 ml som tar hand om maten. Tarmen kopplas till den lilla fickan vilket innebär att själva magsäcken ”bypassas”. Genom mindre plats för maten och framförallt de förändrade signalerna som mag-tarmkanalen sänder till de delar av hjärnan som styr energibalansen gör att hungerkänslorna minskar. Efter en gastric bypass finns det en väldigt liten mängd saltsyra som behövs för aktivering av flera vitaminer. Upptaget påverkas också av att en del tarmen kopplats förbi. Att man behöver ta tillskott av vitaminer och mineraler efter en gastric bypass finns det mycket forskning som stödjer. Med Baricol® Complete behöver du som gastric bypass-opererad ta 2 dospåsar pulver, 2 brustabletter, 3 tuggtabletter eller 5 sväljtabletter varje dag enligt de nordiska riktlinjerna.

Här får du en crash course där vi tar upp några av de viktigaste vitaminerna:

B12 efter gastric sleeve och gastric bypass

B12 (kobalamin) behöver magsyra och proteinet Intrinsic factor (IF) som finns i magsäcken för att kunna tas upp. Efter en överviktsoperation har man mindre magsyra och sämre tillgång på proteinet IF, därför påverkas upptaget. Man får ofta också i sig mindre B12 från maten. Genom att ta stora mängder B12 från kosttillskott tas vitaminen dels upp på det vanliga sättet men även via passiv diffusion i tarmen.
Vi använder cyanokobalamin i Baricol Complete (ett komplett vitamin B12 som tillför både methylkobalamin och adenosylkobalamin) eftersom detta är formen av vitamin B12 som rekommenderas i de nordiska riktlinjerna.
I maten hittar du B12 i mejeriprodukter, kött, fisk, ägg och i små mängder i jästa eller mjölksyrade produkter. Du bör säkerställa att du får i dig minst 350-1000 μg B12 per dag efter din viktoperation. Kroppens lager av B12 räcker oftast i några år, därför kan det ta några år efter överviktsoperationen innan man utvecklar en B12-brist.
Rosa Baricol tablettetui för vitaminer hålls mot solen

Vitamin D efter gastric sleeve och gastric bypass

VITAMIN D tas upp i den delen av tarmen som man kopplar förbi vid en gastric bypass. Det är extra svårt för oss nordbor att få i oss såhär års eftersom vi inte får någon hjälp från solens strålar. Källor i maten är bland annat fet fisk och berikade mejeriprodukter.
Vitaminen spelar en viktig roll i benhälsan för att ta upp kalcium och fosfat från maten. D-vitamin är inte bara en viktig resurs i benbildningen utan förhindrar också att kroppen att använda dina ben  för att upprätthålla normala kalcium- och fosfatnivåer i blodet. kring medelåldern bryter vi ner mer ben än kroppen kan bygga upp varför det är viktigt att få i sig tillräckligt med D-vitamin för att bibehålla ett starkt skelett.
Enligt de nordiska riktlinjerna behöver du som överviktsopererad få i dig minst 800 IE per dag (20 mikrogram) i kombination med kalcium i citratform. Baricol Complete innehåller 45 mikrogram D-vitamin och kalcium i citratform och svarar därför väl upp till de nordiska riktlinjerna.

Folsyra efter gastric sleeve och gastric bypass

FOLSYRA och folat är olika former av samma B-vitamin (B9) och behövs för produktionen av protein. Vitaminen kallas för folat i mat och för folsyra i den form som förekommer i kosttillskott. Folatkällor från maten är spenat, broccoli, sallad, linser, nötlever och ägg. Brist på folsyra kan resultera i blodbrist/anemi med trötthet, yrsel, huvudvärk etc. som följd. Vid svår blodbrist uppstår andfåddhet och ibland kärlkramp. Du bör säkerställa att du får i dig 400 μg folsyra per dag efter din överviktsoperation vilket Baricol Complete innehåller.

Pitabröd med kikrärtor och salladslök

Tiamin efter gastric sleeve och gastric bypass

TIAMIN eller vitamin B1 används i omsättningen av kolhydrater och är även involverad i nerv- och muskelfunktion. Tiamin finns bland annat i fläskkött, bröd och ärtor. Om man får tiaminbrist efter sin gastric bypass eller gastric sleeve operation uppkommer det oftast de första veckorna efter operationen. Flera orsaker spelar in här, bland annat snabb viktnedgång, långvariga kräkningar, att man inte tar sina vitaminer för att nämna några exempel. Enligt de nordiska riktlinjerna bör man supplementera 0,9 mg/dag som kvinna och 1,2 mg/dag om man är man. Baricol Complete innehåller 2 mg.
Det är viktigt att följa upp sina värden genom blodprover minst en gång per år efter operationen. Om du är osäker på hur din uppföljning ser ut, kontakta kliniken som opererade dig för mer information.

Baricol Complete brusrör och pulversticks hålls mot blomhäck

Beställ din favorit!