Baricol / Nyhetsarkiv / Viktopererad? Så här kan du öka ditt grönsaksintag!

Viktopererad? Så här kan du öka ditt grönsaksintag!

Aldrig är trädens löv så vackra som nu. Det finns en krispighet i luften och dagarna är kortare än nätterna. Det kan bara betyda en sak: skördesäsongen är här! Med tillgång till nyplockade äpplen, färsk squash och berg av rotfrukter är det den bästa tiden på året att vara kreativ i köket. Och har det kanske blivit lite för lite grönsker på slutet? Då ska du inte missa våra bästa tips!

Människorkropp i rödrutig skjorta med röda handskar håller i en knippe jordiga morötter

Med en minimage har man begränsad plats för maten. Av den anledningen är det viktigt att välja med omsorg. Många överviktsopererade vittnar om att det tyvärr kan vara grönsakerna som får stryka på foten på tallriken. Sallad och gurka i all ära men det innehåller mest vatten och gör varken till eller från innehållsmässigt. Kanske kan potatisen bytas mot palsternacka, pastan mot zuchinnipasta eller kanelbullen mot kanelstekta äpplen? Här kommer en kavalkad  av höstiga frukt- och grönsakstips från vår dietist Laura.

Äpplen och päron

  • Stek äppel- och päronklyftor med smör, lök, timjan, salt och peppar. Tillsätt lite äppeljuice mot slutet. Servera till fläskfilé eller kotletter.
  • Gör en rejäl kycklingsallad med äpplen/päron, selleri, kikärter, rödlök, crème fraiche eller grekisk yoghurt, salt, peppar och currypulver.
  • Njut av kanelstekta äpplen och päron  toppade med vaniljkvarg eller grekisk yoghurt. Kolla in receptet i vår BariBuddy-app.

Betor

  • Riv och addera betor till din favoritsallad för  att göra den mer fiberrik och matig.
  • Skär rödbetor (eller gulbetor) i lövtunna skivor. Du kan också strimla dem med en matberedare eller med en osthyvel. Tillsätt citronsaft, olivolja och massor av färsk mynta, fetaost och salt.
  • Gillar du potatisgratäng? Prova istället med rödbetor som huvudingrediens. Smula gärna chevréost över.

Morötter och palsternackor

  • Byt ut potatisen du tänkte göra mos av mot morot och palsternacka.
  • Skär morötter och palsternackor i skivor och stek i olivolja tillsammans med lök, svamp, rädisor, salt, peppar, och dina favoritörter (exempelvis rosmarin).

Butternutpumpa och squash

  • Skala pumpan och skär i kuber. Ringa över olivolja och kryddor. Tillaga i ugnen på 200 grader tills den är mjuk rakt igenom. När den är klar (och fortfarande varm!) tillsätt rucola, getost, skivad rödlök och hackade valnötter. Smaka av med  äppelcidervinegrätt.
  • Gör spagetti av squash (ett alternativ till pasta). Skala långa remsor av squashen med en potatiskskalare.
  • Gör en ny variant av chili con carne i höst genom att blanda i pumpa och svarta bönor.

Kål

  • Ersätt dina salladsblad med grönkål som är oerhört näringsrikt och mättande. För att mjuka upp kålen, massera den med olivolja, salt och citronsaft. Den är också ljuvlig att rosta till chips i ugnen på 150 grader i 20 minuter.
  •  Stek strimlad vitkål med lök, olivolja, salt och peppar. Om du steker kålen och löken tillräckligt länge börjar den att karamelliseras och ger denna enkla maträtt en söt god smak.
  • Kålrabbi: Skala och skiva i 1 cm tjocka skivor. Vänd i olivolja och strö över salt och peppar. Stek i ugnen på 200 grader tills den är utsökt gyllenbrun!

Den här listan kan bli hur lång som helst! Förutom att du behöver få i dig tillräckligt med protein efter viktoperationen, är det också viktigt att äta frukt och grönsaker som är rika på vitaminer, mineraler och fiber. Tyvärr så räcker det inte att äta näringsrikt, utan du behöver också ta tillskott av vitaminer och mineraler för att förebygga bristsjukdomar.

Behöver du påfyllning av ditt vitamin- och mineraltillskott? beställ här!