Baricol / Våra dietisters artiklar om överviktskirurgi / Hålla vikten under julen som magsäcksopererad
Julmat kvinnor skickar maten mellan sig

Hålla vikten under julen som magsäcksopererad

Aldrig är maten i så stort fokus som under december månad. Efter att ha genomgått en gastric sleeve eller gastric bypass för att gå ner i vikt, kan det därför kännas som en utmanade tid att förhålla sig till. Hur väljer jag rätt? Kan jag tacka nej? Hur mycket kan jag äta?

En bra grundtanke är att det inte finns några förbud – utan snarare att det finns saker vi bör äta mer av och mindre av. Det luriga kan vara att hitta balansen här. Som en hjälp på vägen har en av våra dietister sammanställt 5 tips som du kan ta med dig under de närmsta veckorna.

  • Välj proteinet först. Genom att äta protein som är den energikälla som mättar bäst per kalori finns det mindre plats över för sådant som kan ge dig blodsockersvängningar och dumping.
  • Var aktiv! Gymmen är betydligt mindre besökta nu än i januari. Försök att inte tappa din träninglust! Träning är stressreducerande, stödjer ditt immunförsvar och kan hålla sötsuget i schack. Så ett bra verktyg i december med andra ord!
  • Välj med omsorg! Vi har alla några julfavoriter som vi längtat mest efter, och vet du? Det är okej att äta dem. Att vara viktopererad handlar inte om att vara perfekt utan om att hitta en balans där du mår bra och kan njuta av livet. Men njut med försiktighet – så du slipper dumpingen.
  • Var försiktig med alkohol. Oavsett om det är ett glas bubbel, en juldrink eller en öl på puben så blir många viktopererade känsligare för alkohol. Alkohol tendera också att sänka ribban för att ta bra beslut när det gäller mat och snacks. Det finns faktiskt en fysiologisk anledning till att kön på snabbmatställen är lång efter en krogrunda. När levern behöver bryta ner alkohol i stället för att bryta ner våra lager av kolhydrater för att hålla blodsockret på en bra nivå, blir vi hungriga (och tydligen sugna på snabbmat). 
    Ta det försiktigt med alkoholen och drick inte på tom mage! 
  • Ta dina anpassade vitaminer! I dessa sjukdomstider behöver du ge kroppen sina vitaminer och mineraler för att stötta immunförsvaret och bibehålla bra rutiner, vardag som helg! Behöver du stöd på vägen? Ladda ner appen BariBuddy som påminner dig. Du hittar den i App Store och Google Play här!

Ta hand om din mimimage i jul – och kom ihåg att njuta på vägen. Planering brukar vara en bra krydda!