Baricol / Våra dietisters artiklar om överviktskirurgi / Sämre tandhälsa efter obesitaskirurgi?
Tandhälsa kvinna dricker te och ler

Sämre tandhälsa efter obesitaskirurgi?

Även om de flesta som genomgått obesitaskirurgi upplever att de mår bra efter operationen så kan man drabbas av komplikationer, som exempelvis näringsbrister, matintolerans och håravfall. I en färsk litteraturöversikt belyses en av de komplikationer vi många gånger inte pratar så mycket om – nämligen patientens tandhälsa. 

Ökad problematik med reflux, förändrat ätbeteende och sämre upptag av vitaminer och mineraler är några av de saker som påverkar tandhälsan negativt efter operationen. Genom att vara medveten om dessa så kan vi hjälpa våra patienter att navigera i sin långsiktiga hälsa.

En surare miljö i munnen efter viktoperationen

Illamående, kräkningar, reflux (efter gastric sleeve) och sura uppstötningar gör att pH-värdet i munnen blir mer surt och minskar därmed salivens skyddande effekt på tänderna. Detta kan leda till demineralisering (dvs att kalcium och fosfor under tandens yta upplöses) av både emalj och dentin, särskilt eftersom de drabbade oftast borstar tänderna direkt efter en kräkning. Detta kommer i sig att öka risken för karies. Dessutom påverkar lägre pH-värden risken för tandlossning.

Viktopererade äter och dricker ofta

Överviktsopererade rekommenderas att äta 4-6 måltider per dag samt att inte äta och dricka samtidigt, vilket innebär att tiden under en dag då patienten inte äter/dricker något är knapp. Många patienter upplever också att vanligt vatten känns hårt i magen och kan vara svårt att svälja. De rekommenderas då att tillsätta någon smaksättare i vattnet för att bryta ytspänningen (tex. citron eller light saft) – vilket innebär att tänderna utsätts för både syror och sockerarter samt att de sockerfria alternativen sänker pH-värdet i munnen. Denna kombination skapar en sur miljö som påverkar både tanderosion och bakterietillväxt som ökar risken för karies och tandlossning. 

Näringsbrister efter fetmakirurgi påverkar tänderna

Näringsbrister är relativt vanliga efter bariatrisk kirurgi. Kalcium och D-vitamin är två av de näringsämnen som patienterna på sikt kan lida brist av och dessa har stor betydelse för tandhälsan. Dessutom finns det en koppling mellan tandköttssjukdom och anemi, Oftast drabbas patienten av tandköttssjukdom först och sedan anemi men det är det fortfarande oroande med tanke på att många patienter har låga nivåer av både järn och vitamin B12 postoperativt.

Vad kan vi göra som vårdgivare?

  • Utbilda patienten om de riskfaktorer som bidrar till dålig munhälsa efter bariatrisk kirurgi inklusive reflux, kräkningar, sura uppstötningar, frekvent ätande och drickande samt näringsbrister. 
  • Uppmuntra patienten att aktivt försöka förebygga risken att drabbas av problem med den orala hälsan.
  • Skapa tvärvetenskapliga nätverk för att förbättra kommunikationen med tandvårdsleverantörer och uppmuntra patienter att ha täta besök hos sin tandläkare.