Baricol / Våra dietisters artiklar om överviktskirurgi / Varför står vikten stilla efter gastric sleeve eller bypass?
Kvinn tar sig för huvudet & kikar in i kylen

Varför står vikten stilla efter gastric sleeve eller bypass?

Har du märkt att din viktnedgång avstannar efter överviktsoperationen och fått panik? Du är inte ensam. En viktplatå är en helt normal del av viktminskningen. Idag förklarar vi varför det händer och vad du kan göra åt det.

3 veckor efter viktoperationen – vätska!

Redan när du är inne på vecka 3 kan du mötas av din första viktplatå! Jobbigt, men helt logiskt eftersom kroppen förlorar mycket vätska. Orsaken kan vara det vatten som kroppen burit på grund av högt blodtryck eller ödem (svullnad) men det mesta är kroppens svar på att vara i ketos (svältläge).

När du är i ketos tappar kroppen vatten mer än den annars skulle, vilket kan leda till uttorkning även om du dricker tillräckligt under dagen. När din kropp anpassar sig kommer dina vätskenivåer att normaliseras och viktminskningen att avstannar eftersom vatten väger ganska mycket. Hjälp din kropp under denna tid genom att dricka mycket vätska och inkludera gärna elektrolyter (salter).  

Efter några veckor anpassar sig din kropp till detta tillstånd och dina vätskenivåer normaliseras och det är det här som orsakar en viktplatå för många tidigt postoperativt.

3 månader efter viktoperationen: Hitta rutinerna!

Viktminskningen går i regel snabbast under de första 3 månaderna varför viktnedgången saktas ner och viktplatåer kan uppstå. Här börjar du förhoppningsvis komma in i de nya rutinerna med mat och rörelse. Den här tiden kan vara en bra tidpunkt för att kolla av sig själv.

Några användbara frågor att ställa dig: 

  1. Får jag i mig minst 60-80 g protein per dag?
  2. Hur fysiskt aktiv är jag? Antal steg/dag? Annan träning?
  3. Har jag en rutin för mina vitaminer och mineraler?  
  4. Dricker jag tillräckligt med vätska?
  5. Skulle det hjälpa mig att föra en mat- och aktivitetsdagbok?

Använd BariBuddy för att få inspiration och stöd i dina rutiner!

6 månader efter viktoperationen – viktminskningen avtar

Vid den här tiden mår de flesta ganska bra och har kommit in i det nya livet med minimagen. Här börjar många känna sig hungrigare och upplever att portionerna blir större – vilket är helt normalt! Att man kan känna sig mer hungrig beror på att den kraftfulla hormonella effekten som de flesta upplever tidigt efter operationen kanske mattas av något. 

Viktkurvan börjar se ut mer som en trappa, man står stilla ett tag och sedan gåt vikten plötsligt ner. Här kan det vara bra att titta på dina mått istället för din vikt. Var uppmärksam på hur dina kläder passar och hur du känner dig.

Du har också mindre vikt att gå ner nu, så det är väldigt naturligt att gå ner långsammare.  

Det här är en bra tid att se över dina hälsovanor och stärka bra  beteenden som kommer att hjälpa dig att må bra, till exempel: 

  1. Hitta en balans mellan hälsosam mat och ”det lilla extra”
  2. Ha en rutin för fysisk aktivitet som passar in i din dag
  3. Få tillräckligt med sömn
  4. Ta dina vitaminer och mineraler varje dag

12-24 månader – viktstabilitet

Många upplever att viktminskningen avstannat 12 månader efter operationen, även om vissa kan fortsätta att minska i vikt i upp till 18-24 månader efter operationen.

Även om dina beteenden naturligtvis kommer att spela in i hur mycket du går ner i vikt finns det också faktorer utanför din kontroll som avgör vad din slutvikt kommer att bli (den viktigaste faktorn tycks vara hur väl man svarar på behandlingen).

3 saker som du kan ta med dig är:

Back to basic: Som vi nämnde tidigare, stäm av hur du följer de råd du fick från din klinik gällande protein, träning, vätska och sömn. Använd BariBuddy som stöd!

Öka din träning: Att öka antalet steg per dag är en bra bas. Genom att addera aktivitet som utmanar dina muskler och ditt flås och som får svetten att lacka är en bra växel att lägga in.

Fokusera på annat än vikten: Hur mår du? hur mycket energi har du? Vad gör du nu som du inte gjorde innan din operation?

Som tidigare nämnts kommer alla att mötas av viktplatåer på sin resan. Det viktigaste att komma ihåg är att det är en normal del av viktminskningsprocessen. Även om det finns saker du kan göra och tänka på längs vägen så behöver du ibland också ha tålamod och ge det lite tid.