Baricol / Våra dietisters artiklar om överviktskirurgi / Behandlar omgivningen dig annorlunda efter viktoperationen?
Viktoprerade kvinnor på lunch lyssnar uppmärksamt

Behandlar omgivningen dig annorlunda efter viktoperationen?

En del saker som förändrats efter din viktoperation hade du troligen väntat dig. Som en lägre vikt, förbättrad hälsa och ett mer aktivt liv. Saker som du kanske inte förväntat dig är skillnaden i hur folk bemöter ditt mindre jag. Är det lättare att få din röst hörd eller tittar folk annorlunda på dig nu jämfört med innan? Men det kanske också är så att du bemöter din omgivning annorlunda? Den här månaden ställde vi frågor till några följare i vårt community om deras upplevelse av hur detta förändrats.

Har du märkt någon skillnad på hur de som känner dig bemöter dig efter viktoperationen?

Emma: Inte riktigt. Inte en enda vän/familjemedlem sagt att jag har fuskat eller tagit den enkla vägen och det har verkligen gett mig styrka under de senaste 18 månaderna. Jag tror inte jag hade gått ner lika bra i vikt om jag inte haft en sån fantastisk hejarklack.

Abbie: Jag upptäckte att min snabba viktnedgång fick människor att antingen vilja följa med på min resa och heja på mig, eller ignorera min viktnedgång. Min bror har varit min främsta stöttepelare men min bästa vän har i stort sett ignorerat min resa och gillar verkligen inte att prata om det. 

Laura: Innan jag gick ner i vikt kändes det som att folk dömde mig för hur jag såg ut och behandlade mig ibland som om jag var osynlig. När jag gick ner i vikt började folk behandla mig som om jag var viktig och hade något att tillföra. Så sorgligt, min hjärna är ju densamma.  Det är bara min klädstorlek som har förändrats, inte min själ. 

Har du märkt någon skilnad på hur främlingar eller samhället i allmänhet interagerar med och behandlar dig sedan din viktoperation? 

Evelina: Butiksbiträden är trevligare och hälsar mer på mig. Fler människor i allmänhet säger “hej”. Även när jag är ute och går i skogen får jag större leenden. Det var väldigt stressigt att inte passa in i normen (innan). Man blev både synlig och osynlig på samma gång. 

Abbie: Ute i offentligheten lägger folk märke till mig. Jag tycker att folk ler mer mot mig, öppnar dörrar och pratar mer med mig. Speciellt män… De frågar om mitt nummer och ger mig komplimanger – och visst älskar jag när det händer! Då tänker jag tillbaka på tjejen som genomled en 3 veckors pulverdiet och genomgick en gastric bypass-operation i ett försök att rädda sig själv, hon fick inget av den uppmärksamheten och hon var så förtjänt av den!

Tina: Personligen så har jag bara märkt en skillnad och den gäller sjukvården. Där får jag inte längre följdfrågor enbart på grund av min vikt. Vad det gäller tex bemötande i klädaffärer så är det skillnad. Men den ligger hos mig. Jag ber inte om ursäkt längre, jag tar plats och känner mig självklar där som kund. Då får man ju ett helt annat bemötande pga sin egna utstrålning. Smyger jag längs väggen och inte vill ha ögonkontakt – klart jag får ett annat bemötande då. Så innan man skyller på andra, så tycker jag att man får också checka sig själv det villl säga för jag mig annorlunda nu? Då blir jag annorlunda behandlad oavsett vikt.

Har du förändrat hur du behandlar dig själv sedan du opererades?

Tina: Den största förändringen hos mig personligen är mitt självförtroende och självkänsla. Jag är värd! Jag gör det jag vill och tar plats. Blir inte hemma för jag inte har något att ha på mig eller ville inte att andra skulle se att jag gått upp igen… Nu lever jag det liv jag vill. Brukar säga att ”jag är jag” nu. Hade aldrig tidigare börjat med ”Live med Tina” på Instagram men nu älskar jag att få dela min erfarenhet och kunskap i vårt community.

Jasmin: Jag nog en person som vågar ta mer plats igen och utstrålar mer självsäkerhet och glädje. Något som såklart gör att fler säkert vågar prata med mig. Vill vara med på bild igen och struntar helt och hållet i om jag inte blir snygg på bilden då jag vet att jag är och känner mig snygg i verkligenheten.

Emma: Jag känner nu att min utsida matchar den jag är på insidan. Jag har alltid varit utåtriktad, men jag upptäckte att när jag blev större att jag undvek situationer där jag kunde hamna i centrum. Med min större storlek kom ångest och depression och till slut undvek jag sociala situationer. Nu efter att jag har gått ner i vikt har jag fått tillbaka mitt liv och pushar mig själv att vara den bästa versionen av mig själv varje dag.

Evelina: För mig han nog den största vikten lättat från mitt huvud. Det var väldigt påfrestande att inte passa in i normen. Man blev både synligt och osynlig på samma gång. Jag syns mer nu. Och har inga problem med det. Och det beror på att jag vågar visa min personlighet mer. Och den döljs inte av kroppshyddan. Sättet jag syntes på innan var jobbigare mentalt. 

Vad tycker du? Har du märkt några skillnader i hur du interagerar med världen, eller världen interagerar med dig sedan din operation? 

 
 
Att känsloäta efter viktoperationen