Baricol / Våra dietisters artiklar om överviktskirurgi / 5 tips på hur du kan sänka matkostnaderna som viktopererad
Chevrésallad med två glas vatten

5 tips på hur du kan sänka matkostnaderna som viktopererad

Matpriserna skenar men du behöver ändå ge din minimage bra, näringsrik mat och anpassade vitaminer. Hur kan man då tänka för att både äta bra och svara snäll mot plånboken efter viktoperationen? Här får du dietistens bästa tips!

1. Röda linser – det röda guldet

Även om linser också har blivit dyrare så är kostnaden per portion fortfarande låg i jämförelse med många andra proteinkällor. Använd linser istället för färs i köttfärssåsen, gör biffar (recept i BariBuddy) eller varför inte en minestronesoppa (recept nedan) med pasta och linser. Bra och billigt!

2. Släng ingen mat

Bruna bananer fryser vi in och har i smoothien (recept i BariBuddy), pastan som blev över blandar vi i minestronesoppan (nedan), grönsakerna som blev kvar efter middagen slänger vi i linssåsen eller grytan. Tänk till innan du kastar och handla grönsaker som är i säsong och som mättar och inte bara innehåller vatten. Såsom morötter, kål, squash och aubergine.

3. Planera och storhandla sånt som är på kampanj eller i säsong

Att handla ofta blir ofta en dyr historia. Planera därför en eller två veckors mat och handla det du planerat. Ett bra tips när du skriver menyn är att kolla kampanjbladet på affären du brukar handla på och se vad de har erbjudande på just nu. Att äta efter säsong brukar vara gynnsamt!

4. Köp ingen dryck

Pengarna rinnner lätt iväg om vi bär hem energidrycker, läsk eller bubbelvatten. Vatten i kranen är gratis, om du har en Soda Streamer – bubbla hemma.

5. Underskatta inte matlådan

Blir det många uteluncher? Eller något snabbt från affären för att du missat att ta med dig matlåda? Gör ett storkok på söndagen och preppa matlådor för veckan. Sparar mycket tid, pengar och energi. Glöm inte mellanmålen!

Minestronesoppa

4  portioner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 morötter
0.5  zucchini
1 röd paprika
1 lagerblad
2 grönsaksbuljongtärningar
1.5 l vatten
1 burk krossade tomater á ca 400 g
2 dl röda torkade linser
3 dl pasta tex snäckor
Olja att steka i, smaksätt soppan med salt, svartpeppar, timjan och chiliflakes.

Skala och finhacka lök och vitlök. Tärna morot, paprika och zucchini i små bitar. Fräs lök, morot, paprika och zucchini i lite olja på medelvärme i en stor kastrull i ca 5 min.

Tillsätt buljong, vatten och krossade tomater. Låt koka upp och tillsätt därefter pastan och linserna. Låt koka tills pastan och linserna är klara, ca 10-15 min beroende på sort. 

Smaka av med salt, svartpeppar, chili och timjan.