Baricol / Våra dietisters artiklar om överviktskirurgi / Påverkar alla kalorier vikten på samma sätt efter överviktsoperationen?
Smågodis

Påverkar alla kalorier vikten på samma sätt efter viktoperationen?

Ni är säkert många som hört att vikt handlar om enkel matematik. Kalorier in och kalorier ut oavsett om dieten består av vattenmelon, smågodis eller kött. Stämmer det verkligen och hur påverkar detta en överviktsoperererad person? 

Vad är en kalori och hur påverkar den vikten?

En kalori är är ett mått på energi. Den energi som det krävs för att öka temperaturen på en liter vatten från 14,5 grader till 15,5 grader. En kalori är alltid en kalori men alla kalorier du äter har inte samma inverkan på din kropp. Om du äter dina kalorier från bra, näringsrik mat istället för från processad mat så kommer det att påverka din kropp olika.

Sockerrik mat som ger ett stort insulinpåslag kan vara negativt för vikten då insulin är ett anabolt hormon (uppbyggande hormon). Stress och sömn är andra faktorer som påverkar hormonbalansen och som gör att detta är väldigt individuellt.
Hur en kalori påverkar vikten påverkas också av när du äter. Det finns många studier som styrker att man lättare lägger på sig vikt vid intag sent på kvällen. 

Set point ändras efter viktoperationen

Setpoint är kroppens trivselvikt, en vikt som den inte vill förändra. Vid en viktoperation sänks din setpoint och hormonbalansen förändras vilket leder till viktnedgång. Men fettcellerna man har försvinner aldrig. De fettceller du en gång skaffat dig kan bli mindre när du går ner i vikt men aldrig färre. Set pointer kan ändras och kroppen håller sig inte automatisk vid en set point resten av livet utan den påverkas av hur du lever. Hur låg set pointen blir efter viktoperationen påverkas av hur du svarar på behandlingen.

Varför kan man gå upp i vikt efter en sleeve eller en bypass?

Det finns det som tyder på att hormoneffekten försvagas med tiden varför en del återtar vikt. Av den anledningen är rutiner och struktur troligen väldigt viktigt för att välja bra livsmedel, hålla blodsockret i balans och vidmakthålla den livsstil man skapat med hjälp av operationen.  Det är också viktigt att inte vara för hård mot sig själv. Livet händer och saker som inträffar i våra liv kan påverka oss och även vår vikt (oavsett om man är magsäcksopererad eller inte).

Sammanfattningsvis är både bland annat sömn, stressnivåer, livsmedelsval och rörelse viktigt för välmående och vikt. Ofta finns det saker vi kan förbättra… Vilka områden har du förbättringspotential inom?