Baricol / Våra dietisters artiklar om överviktskirurgi / Hur är det att åldras efter viktoperationen
äldre kvinna i röd hatt

Hur är det att åldras efter viktoperationen

Har du funderat på hur ditt åldrande påverkas av det faktum att du genomgått en magsäcksoperation? I genomsnitt är man 45 år när man genomgår operationen så med andra ord kan du säkerligen ha +40 år kvar. Idag tittar vi närmare på vad man vet och vad man kan förvänta sig när man åldras med en minimage.

Den första viktoperationen gjordes redan på 1950-talet men det är under de senaste 20-25 åren som det blivit allt vanligare att genomgå fetmakirurgi. Av den anledningen så finns det inte så många studier kring vad som händer på längre sikt.

Förbättringar kring åldrande efter viktoperationen

Vi pratar sällan om detta, men det är ju ganska fantastiskt! Viktminskning förbättrar tecken på för tidigt åldrande! Genom att titta på specifika tecken på gennivå på inflammation och telomerlängd (som är en del av våra kromosomer) kan forskarna avgöra hur våra kroppar åldras. Studier visar på minskad inflammation, längre telomerer (vilket är bra!) och förbättring av andra hälsomarkörer som blodsocker och kolesterolnivåer efter en viktoperation. Det här är bara några av anledningarna till varför bariatrisk kirurgi gynnar din hälsa på lång sikt.

Bättre hälsa och längre liv

Listan är lång om man tittar på andra fördelar med operationen än bara viktminskningen. Vi ser långsiktiga förbättringar inom exempelvis Typ 2-diabetes, PCOS, halsbränna/GERD, sömnapné, icke-alkoholrelaterad fettlever (NAFLD), artrit, migrän, hypertoni, och hjärtkärlsjukdom. Operationen ökar också livslängden med ca 5-10 år! Så även om det inte finns mycket information om vad som händer 30 år efter överviktsoperation så verkar det som att att bli äldre efter en viktoperation innebär att du lever ett längre och ett hälsosammare liv jämfört med att inte opereras!

Inte bara en dans på rosor – ta dina bariatriska vitaminer! 

Det här kan inte nämnas nog ofta. fetmakirurgi minskar absorptionen av många vitaminer och mineraler inklusive järn, kalcium, vitamin B12, vitamin D, folsyra med flera. Detta kan resultera i bland annat B12-brist som på sikt kan ge nervskador eller benskörhet på grund av kalicum/D-vitamin-brist med en ökad risk för frakturer. Kvinnor har en högre risk att utveckla benskörhet än vad män har redan innan operationen, därför är det extra viktigt att få i sig sina mineraler! I en studie från 2016 på fetmakirurgi-patienter hade 87 % av dem näringsbrister 10-13 år efter operationen. 87 %! Föreställ dig hur det skulle kunna se ut 20 eller 30 år efter operationen. Det är därför det är så otroligt viktigt att äta en hälsosam kost, ta dina bariatriska kosttillskott och få dina blodprover kontrollerade minst en gång om året.

Behöver du hjälp med att komma ihåg att ta dina kosttillskott? Ladda ner BariBuddy!
Osäker på vilka blodprover du ska ta? Ta reda på det här. Eller vad sägs om att fylla på vitaminförrådet?