Baricol / Våra dietisters artiklar om överviktskirurgi / Hungerkänslor efter en gastric sleeve

Hungerkänslor efter en gastric sleeve

En av de viktigaste effekterna av en magsäcksoperation är att hungerkänslorna minskar. En del känner ingen hunger alls med andra upplever att den minskar – vilket gör att det blir lättare att äta mindre eller välja andra typer av livsmedel. Med tiden upplever en del opererade att hungern kommer tillbaka. Vad kan man göra då?

Patienter beskriver ibland för oss dietister att hungern börjar komma tillbaka efter överviktsoperationen. Man har en rädsla att operationen inte fungerat, eller att man förstört sin operation eftersom hungern kommit tillbaka. Med dessa känslor i bagaget finns risken att man hittar tillbaka till gamla mönster – så som man gjorde när försök till viktminskning inte fungerat tidigare i livet.

Alla viktopererade svarar inte på samma sätt på behandlingen

Precis som vid behandling av andra sjukdomar svarar inte alla på samma sätt på fetmakirurgin. Alla som får cytostatika för sin cancer blir tyvärr inte fri från sjukdomen, och det är samma sak här. Alla får inte samma effekt av sin behandling (operationen) och det är inte ditt fel!

Aptiten förändras

Aptiten efter en gastric bypass och en gastric sleeve kan förändras över tiden och vanligtvis är detta ungefär ett år efter operationen. Matlusten kan återkomma till en viss grad, självförtroendet blir ofta också bättre vilket kan öka frestelsen att “tänja på gränserna” och åsidosätta de återkopplingsmekanismer som du kanske lyssnade på tidigare. Men vet du? Hunger är något bra! Det är kroppens sätt att säga att den behöver energi.

En fråga du kanske bör ställa till dig själv är om det är hunger eller sug du känner? Är hungern fysisk eller psykologisk? Det vill säga, äter du på grund av stress, tristess, frustration eller sorg? Fråga dig själv; “Vill jag äta nu för att jag är orolig, eller för att min mage kurrar och det är dags för min nästa måltid?” Att lära sig kroppen signaler kommer hjälpa dig att äta av “rätt” anledning.

Försök reda ut vad som är vad! När du gjort det kan du också se över dessa tips:

  1. Ät regelbundna måltider på fasta tider!
  2. Proteinet först på tallriken och se till att då i dig bra med protein i varje mål!
  3. Vatten som vätska!

Hur gör du som varit opererad ett tag? Kommentera på Instagram och berätta mer!

Läs mer: