Baricol / Våra dietisters artiklar om överviktskirurgi / Mat som många viktopererade inte tolererar
Pizza på bord med italiensk mat

Mat som många viktopererade inte tolererar

Att saker förändras efter viktoperationen har nog inte gått någon obemärkt förbi. Innan själva operationen är det svårt att föreställa sig hur det kommer att bli för just dig. Idag sammanfattar vi vanliga intoleranser efter viktoperationen och vad de kan bero på.

Inför själva operationen brukar kliniken gå igenom en lista på saker som är vanliga att man tolererar sämre efter operationen. Tyvärr så finns det inget facit här, för precis som med allt annat så är det väldigt individuellt hur och vad man reagerar på.

Symtom som ont i magen, gasighet, diarré och förstoppning är inte ovanliga kopplat till vad du äter (och även till dina vitaminer). Här behöver du lära dig hur just din kropp fungerar och kanske acceptera att du behöver göra andra prioriteringar och val för att må bra än vad du gjorde innan. En hög dos vitaminer kan leda till tarmbsvär, men det betyder inte att du inte ska ta dem, utan att du behöver hitta ett sätt att ta dem, äta och dricka som funkar för att du ska må bra. Ta hjälp av din dietist för att hitta rätt. Eller ställ dina frågor till våra. Samma sak gäller maten. Bara för att du tycker om att dricka mjölk eller att äta pasta betyder det inte att du kan göra det på samma sätt som innan.

Livsmedel som kan ge intolerans efter viktoperationen

  • Några som ofta nämns är pasta, ris och bröd. Det upplevs degigt i magen. Gluten (mjöl) är ju trådigt och klibbigt (det märker du när du bakar bröd) samma känsla uppstår i magen, det blir som en degig klump. Hårdbröd däremot brukar gå bra. När man löser upp hårdbröd i vatten så ter det sig annorlunda än mjukt, vilket fingerar på samma sätt i tarmen.
  • Helt kött eller andra trådiga livsmedel är också vanligt att många har problem med. Här krävs det väldigt mycket av dig när du tuggar. Annars kan köttet kännas hårt, och som att det fastnar när du svalt det.
  • Ägg (framförallt kokt) klarar många inte av. Många beskriver dumpingkänsla kopplat till ägg, varför det är så har jag faktiskt inget svar på ännu.
  • Alkohol är en sak som både upplevs smaka annorlunda efter operationen och som innehåller kalorier men ingen näring. Många klarar inte av alkohol på grund av att den går ut i tarmen väldigt snabbt och man han uppleva ett obehagligt snabbt rus.
  • Sura livsmedel, kan ge sura uppstötningar, speciellt efter en gastric sleeve. Citrusfrukter, kaffe och tomat kan man känna av. Efter en sleeve kan man uppleva att det man äter “vandrar” och ibland når matstrupen vilket är obehagligt och surt. Många äter därför syrasänkande läkemedel inte bara första tiden efter operationen utan en del behöver det hela livet.
  • Laktosintolerans kan uppstå efter operationen. Denna känslighet brukar vara tillfällig. Laktos bryts ner av ett enzym som heter latas och nivåerna av detta enzym kan sjunka efter operationen.

Andra saker som brukar nämnas är söta livsmedel, trådiga livsmedel som hinnorna på citrusfrukter, svamp, ananas och kolsyrad dryck. Vad reagerar du på? Följ oss på Instagram och kommentera där!