Baricol / Våra dietisters artiklar om överviktskirurgi / Fixa ditt proteinintag efter överviktsoperationen
Kikärtor i glasburk

Fixa ditt proteinintag efter överviktsoperationen

Varför du behöver tänka på protein efter gastric sleeve och gastric bypass

Anledningen till att vi fokuserar så mycket på protein efter din överviktsoperation är för att protein är en av de viktiga byggstenarna för att kroppen ska fungera bra. Det är inte bara dina muskler som behöver dessa byggstenar utan också organ, hormoner, immunförsvaret och bindväven för att ge några exempel. Innan kirurgin är det sällan någon utmaning att få i sig tillräckligt med protein eftersom portionerna då är större, men efter operationen, speciellt den första tiden när portionerna är små kan det vara svårt. Att man får i sig för lite protein den första tiden är en av anledningarna till att man kan känna sig trött de första månaderna efter operationen.

Vad innehåller protein?

Exempel på proteinkällor från djurriket som brukar kallas för animalier, är kött, mejeriprodukter och ägg. De innehåller mest protein per 100 gram vilket har stor betydelse när man äter små portioner. Andra bra exempel är:

 • Nötkött och lamm
 • Kyckling och kalkon
 • Fisk och skaldjur
 • Yogurt
 • Ost
 • Keso
 • Ägg
 • Mjölk eller äggbaserade proteinbars och proteindrycker

 

Exempel på växtbaserade proteiner är grönsaker, nötter och baljväxter. Vegetabiliska proteinkällor innehåller mindre protein än animaliska. De innehåller dock mycket bra fibrer som man ofta har ett lågt intag av som överviktsopererad. Animaliska proteiner brukar kallas för fullvärdiga medan de vegetabiliska inte är det. Men om man kombinerar dem på rätt sätt kompletterar de varandra och kan i stort sett räknas som “fullvärdiga”. Ett exempel är spannmål som exempelvis pasta eller bröd i kombination med baljväxter som bönor och linser. Så du kan tillgodose till proteinbehov efter operationen med vegetarisk kost om du äter varierat och medvetet.

Exempel på bra proteinkällor från växtriket är:

 • Bönor, ärtor, linser
 • Nötter och frön
 • Tofu, quorn och sojaprodukter (alternativa proteinkällor)
 • Växtbaserade proteinbars och proteindrycker

Hur får jag i mig tillräckligt med protein efter viktoperationen?

Att använda en app för att räkna på sitt proteinintag är ganska omständigt så här följer tre tips på hur du kan göra:

 1. Välja något proteinrikt vid alla huvudmål och mellanmål och låt minst halva portionen bestå av proteinkällan.
 2. Sikta på att ett mellanmål ska innehålla minst 5 gram protein och ett huvudmål minst 15 gram. För att lyckas med detta försök att läsa och “jaga” protein på innehållsförteckningen på det du köper. På så vis lär du dig! En yoghurtsort kan innehålla 5 gram protein per hundra gram medan en annan kan innehålla det dubbla.
 3. Om det fortfarande är svårt att få i sig tillräckligt via maten den första tiden, kan en proteindryck som ett mellanmål vara ett alternativ, många av dem innehåller hela 20 g protein!

Även om du följer mina tips kan det vara en kamp att få i sig tillräckligt, särskilt de första 3-6 månaderna efter operationen. Om du tycker att detta är svårt, hör av dig till din klinik, prata med vänner, familj eller be om tips i en community som tex på Instagram. Du är aldrig ensam!