Baricol / Våra dietisters artiklar om överviktskirurgi / Fem saker gällande vitaminer att ha koll på efter viktoperationen!
guldspruta på vitblå bakgrund

Fem saker gällande vitaminer att ha koll på efter viktoperationen!

Vi har tidigare skrivit om vilka blodprover man som viktopererade bör ta årligen för att säkerställa att man ligger på rätt nivå. Idag listar vi fem saker som är bra att känna till för dig som är viktopererad när det gäller just vitaminer och mineraler.

 1. Bra värden kan ändå betyda sjunkande värden!
  Många får höga värden av vissa vitaminer eller mineraler den första tiden efter viktoperationen. Detta eftersom man börjar att ta en ganska hög dos av vitaminer och mineraler när man bara varit opererad ett kort tag. Värdena brukar normaliseras med tiden – därför är det bra att stämma av, och jämföra sina värden med tidigare år. Så länge dem ligger inom referensvärdet är det okej men om de sjunker för varje år, var observant så att du inte med åren utvecklar någon brist.
 2. Höga B12-värden är ingen fara
  Höga B12-värden är vanligt de första åren efter viktoperationen. Vi har ofta bra lager av B12 och det är inte farligt att ligga högt här. Med åren brukar de sjunka och normaliseras. Om man har höga värden och slutar med B12 är risken stor att man glömmer att börja ta dem igen – vilket kan vara farligt eftersom B12-brist kan ge allvarliga konsekvenser.
 3. Det är viktigt att inte ha höga järnvärden.
  Järnvärdet ska inte ligga för högt på eftersom kroppen kan inte göra sig av med överskottsjärnet. Om du ligger för högt i järn konsultera din läkare om hur du ska justera ditt intag.
 4. Serum-kalcium är normalt trots att skelettet bryts ner
  Serumkacium i blodet är i regel alltid på en “normal” nivå, eftersom kroppen reglerar detta genom att bryta ner skelettet vid brist på kalcium. Därför säger S-kalcium väldigt lite om kroppens faktiska kalciumbalans. Av den anledningen är det rekommenderat i de nordiska riktlinjerna att man också bör kontrollera S-PTH när man tar blodproverna. Tyvärr tar inte alla regioner PTH – så var noga med att ditt tillskott innehåller kalcium och visa gärna riktlinjerna för din vårdcentral om de inte tar alla blodprover som rekommenderas.
 5. Var observant på Vitamin D särskilt under vinterhalvåret!
  >50 % med fetma har låga D-vitaminnivåer men kroppens D-vitaminbalans kan förbättras när man efter kirurgin går ner i vikt. Men eftersom att kosten förändras och att mörkret större delen av året gör att många nordbor ligger på för låga nivåer behöver man vara noggrann med D-vitamin. D-vitamin behövs också för upptag av kalcium så det är extra viktigt som viktopererad att få i sig för att förebygga benskörhet.