Baricol / Våra dietisters artiklar om överviktskirurgi / Hur processad mat kan påverka vikten efter överviktsoperationen

Hur processad mat kan påverka vikten efter överviktsoperationen

Många av oss brukar säga skräpmat, men ett annat ord för samma sak är ultraprocessad mat. För att den ska räknas som ultraprocessad behöver man tillsätta minst 5 andra ingredienser. Hit räknas exempelvis kakor, glass, färdiglagad pizza, piroger, pajer, bars, pulversoppa, massproduecerat bröd, läsk och korv. Medan exempel på oprocessade/minimalt processade livsmedel är grönsaker, fisk, rotfrukter, baljväxter, mjölk, kött och ägg. Ett mellanting till dessa är processad mat, det är livsmedel man påverkat för exempelvis längre hållbarhet, smak eller liknande. Exempel på dessa är bacon, ost, konserver m.m.

I den studier vi titta på idag har man undersökt om hur ultraprocessad i jämförelse med oprocessad mat påverkar hälsan. För att ge dig en bild av studien så innefattade den 20 patienter som bodde på forskningskliniken i 28 dagar. Under 2 veckors tid åt de ultra-processad mat, följt av två veckor med oprocessad mat. Man kontrollerade vad studiedeltagarna åt och hur de rörde sig så forskarna visste hur många kalorier de åt och hur mycket de förbrände.

Resultatet

När deltagarna fick ultraprocessad mat åt de 500 kalorier mer per dag än när de åt oprocessad mat vilket resulterade i en viktuppgång på 1 kg under de två veckorna. Deltagarna åt också sin mat snabbare när de åt ultraprocessad mat. När deltagarna åt oprocessad mat gick de ner 1 kg under de två veckorna. Man mätte också hunger och mättnadshormoner, blodsocker och insulin, thyroideahormon och kolesterolnivåer. Alla dessa värden förbättrades när deltagarna åt oprocessad mat.

Vad kan man ta med sig från detta som överviktsopererad?

En studie på en månad är för kort tid för att översätta till en sanning men det kan definitivt ge en indikation på fördelen med att äta bra mat! Särskilt eftersom det påverkar hunger och mättnad, portionsstorlek och hur snabbt man äter. Så varför inte testa att ändra din kost om du idag väljer mycket färdigmat?