Baricol / Våra dietisters artiklar om överviktskirurgi / Håravfall efter magsäcksoperationen
hårknut hårdavfall efter viktoperation

Håravfall efter magsäcksoperationen

Håravfall efter magsäcksoperationen beror till stor del på att kroppen enkelt förklarat prioriterar bort sånt som inte är nödvändigt för att spara energi när vikten gå snabbt neråt. Det här kan märkas på hår, naglar, att huden blir torr och att man fryser. Det finns dock vissa andra saker som också påverkar som vi sammanfattar idag:

1. Låga nivåer av vissa vitaminer och mineraler

Låga nivåer av folsyra (folat), zink och ferritin kan kopplas till håravfall efter en magsäcksoperation. Ferritin är ett mått på hur mycket järn som lagras i din kropp. För att minska risken för håravfall, se till att du tar de vitaminer och mineraler som rekommenderas efter operationen (t.ex Baricol Complete). Om du inte har opererats ännu kan du prata med din läkare om att kontrollera dina vitamin- och mineralnivåer (särskilt järn och ferritin) inför din operation så att nivåerna ligger bra.

2. Lågt proteinintag efter magsäcksoperationen

Lågt proteinintag innebär större risk för håravfall, så sikta på att äta minst 80 g protein/dag. Detta innebär vanligtvis att äta något proteinrikt vid varje måltid (även mellanmålen). I appen  BariBuddy kan du se vilka recept som har lågt-, medel- eller högt proteininnehåll. Satsa på att så många som möjligt ska vara märkta med högt!

3. Ökade stressnivåer

Stress kan leda till håravfall. Förutom den stress som kroppen utsätts för i och med själva operationen och viktnedgången, påverkar stressen i det dagliga livet också. Så kom ihåg; ta pauser, gå en promenad, meditera, träna, sov ordentligt, be om hjälp när du behöver det, etc.

4. Att vara kvinna

Kvinnor tenderar att drabbas mer håravfall än män. Det kan bero på:

  • Kvinnor har ofta längre hår än män (inte alltid förstås!) vilket innebär att de behöver mer “hårbottenstöd”om det är försvagat tappar man mer hår.
  • Kvinnor rapporterar eventuellt håravfall oftare än män.
  • Kvinnor kan ha fler problem med vitaminer och mineraler, såsom järn- och ferritinnivåer. Detta var inte en del av studien,* men det skulle inte vara förvånande.

Även om håravfall kan vara jobbigt så kommer håret att växa tillbaka! För det mesta drabbas man av håravfall  cirka 3 månader efter operationen och slutar runt 9-månader. De bästa sakerna du kan göra före, under och efter denna tid för att minska håravfallet är att se till att du tar dina vitaminer och mineraler, äter ditt protein och hittar sätt att minska din dagliga stress. Om håret blir alldeles för tunt  klarar många patienter det genom att prova nya utseende med peruker, ha på sig roliga hattar. Det är en del av resan – du är inte ensam!

*För att lära dig mer om detta, klicka här för att läsa studien!

 

Här kan du läsa mer om håravfall efter en viktoperation.