Om man inte vill genomgå kirurgi för att gå ner i vikt erbjuder en del kliniker gastric ballon där en ballong placeras i magsäcken för att ge en ökad mättnadskänsla. Det finns olika typer av ballonger, både de som sänks ner med gastroskop eller de som man sväljer. fyller den med koksaltlösning och ett färgämne. Tanken är sedan att man tack vare att ballongen tar plats i magsäcken känner att man blir mätt på en mindre mängd mat än innan, vilket genererar en viktnedgång.
Ballongen brukar man ha i magsäcken 6-12 månader. Under den här tiden ska man också arbeta med en livsstilsförändring för att kunna bibehålla viktnedgången då man tar ut ballongen. Att jobba med sin livsstil pågår ofta även efter att man tagit ut ballongen. Så egentligen har metoden samma effekt som vanlig viktnedgång utan kirurgi, men man blir hjälpt av den ökade mättnadskänslan. Om man efter ett par månader inte fått effekt av ballongen kan man komplettera med medicinska alternativ, men man bör alltid börja med kost och motion.
Man kan räkna med en viktnedgång på ungefär 10% av sin kroppsvikt, men resultaten på lång sikt är tveksamma eftersom hungerkänslorna finns kvar då man tar ut ballongen. Denna behandling har med andra ord ingen hormonell effekt som gastric sleeve eller gastric bypass har, där hungerkänslorna minskar på grund av att man kopplar förbi, eller tar bort en del av magsäcken.
Man brukar rekommendera ballongen från BMI 27 och uppåt men inte för personer som redan genomgått en annan viktoperation som gastric sleeve eller gastric bypass. Priset för en ballong brukar vara 30.000-70.000 kr.
Behöver man ta tillskott av vitaminer och mineraler vid gastric ballon?
Det finns inga riktlinjer för detta att följa. Eftersom att ingreppet inte är kirurgisk påverkas inte upptaget nämnvärt, däremot får man i sig mindre näring från maten. En del besväras också av komplikationer som illamående och kräkningar vilket också gör att extra tillskott kan behövas.
Generellt vid viktnedgång är det bra att komplettera med tillskott eftersom kroppen inte bara bryter ner fettväv utan också muskelmassa och i många fall även benmassa. Under den tid man har ballongen i magen skulle det därför kunna vara bra att ta en lägre dos Baricol och att följa sina blodprover. Konsultera din läkare för rådgivning kring detta.