Baricol / Våra dietisters artiklar om överviktskirurgi / 5 utmaningar efter överviktsoperationen
Kvinnas överkropp lyfte stång

5 utmaningar efter överviktsoperationen

1. Viktnedgången är individuell!
Din bild av hur mycket du kommer gå ner i vikt är till stor del baserad på hur det gått för andra. Ofta är det ju så att de som det gått bäst för syns mest. Resan är för de flesta inte spikrak utan en “bumpy ride” full av utmaningar. Forskning visar att man i snitt går ner 50-80% av sin övervikt. Med andra ord betyder det att alla inte hamnar under BMI 25. Här är det viktigt att sjukvården är tydlig i sin information inför operationen. Såklart också viktigt att läsa på men allra viktigast – att inte jämföra dig med någon annan!

Att genomgå en viktoperation ingen spikrak resa

2. Operationen gör dig inte lycklig!?
Är att bli smal eller smalare en lyckobiljett? Troligen inte. När du bestämt dig för att söka hjälp för din fetmasjukdom kommer du med tiden troligen inse att din lycka inte är knuten till din vikt. Den minskade vikten kan absolut ge dig en ökad självkänsla och påverka hur människor i din omgivning bemöter dig (och även hur du bemöter andra), men alla problem du hade innan viktnedgången rinner troligen inte av tillsammans med kilona (även om man skulle kunna önska det).

3. Du kommer behöva mer vitaminer och mineraler efter viktoperationen!
Viktoperationen kommer att påverka ditt upptag av vitaminer och mineraler – oavsett vilket resultat du får. Den dealen gäller inte bara ett tag, då operationen känns ny och fräsch utan det är ett livslångt comittment. Ibland kan det vara lätt att glömma eftersom “man mår bra ändå”. Det här vill du inte komma på när du redan fått en allvarlig brist!

4. Det finns en risk att man går upp i vikt igen
En viktoperation som genererar i en bra viktnedgången är ingen garanti för att du aldrig kan gå upp i vikt igen. Precis som för personer som inte är opererade kan vikten smyga sig uppåt av flera anledningar men framförallt när vi åldras. Minskad omsättning av lipider i fettväven gör att vi lättare går upp i vikt när vi åldras, även om vi inte äter mer eller rör oss mindre än tidigare.

5. Du kan behöva genomgå plastikkirurgi efter viktnedgången
En faktor som många inte tänker på inför sin viktoperation är eventuell överskottshud. Beroende på hur stor du var innan operationen och vilka gener du har påverkar det hur huden drar ihop sig. Många överviktsopererade upplever besvär med extrahud på t.ex mage, lår och armar. För de flesta är det “bara” en skönhetsdefekt medan andra får problem med hudvecken i form av svamp eller liknande. Här finns det hjälp att få (men är olika regler i olika Regioner).

 

Att viktopererade sig eller inte?

Så, ska man strunta i att operera sig? Troligen inte eftersom det är en bästa fetmabehandlingen som finns. Den primära anledningen för sjukvården med dessa operationer är inte viktnedgången utan alla hälsovinster man gör. Det finns såklart patienter på båda sidor av myntet men det allra flesta ångrar inte att de genomgick operationen – utan snarare att de inte gjorde det tidigare!