Gravidmage efter gastric sleeve

Graviditet efter en viktoperation

Innan vi går in på Louises svar vill vi lyfta lite nutritionsfakta som är viktigt att ha koll på vid en graviditet efter en viktoperation. Det är viktigt att både få i sig tillräckligt med protein, vitaminer och mineraler som både mamman och bebisen behöver. Därför behöver du också ta regelbundna blodprover för att säkerställa att dina värden ligger rätt.

Några nyckelvärden att ha koll på gällande vitaminer, mineraler, proteiner och kalorier är:

  • Folat/Folsyra: 400-800mg/dag.
  • Vitamin D: 800IU/dag. Kan behövas mer om man har en brist sedan innan.
  • Vitamin B12: 1 mg/dag
  • Vitamin A: inte mer än  1 mg/dag från retinolbaserade källor.
  • Vitamin B1 (tiamin): Säkerställ att ditt tillskott innehåller det, man kan behöva extra om man kräks mycket.
  • Järn: Minst 45-60mg/dag.  En del behöver mer.
  • Kalcium: 800-1500mg/dag
  • Protein: minst 60-80g/dag
  • Kalorier: Man behöver inte få i sig så mycket mer energi än vanligt under graviditeten. Den extra energin går bland annat åt till att livmodern och moderkakan växer, att blodvolymen ökar och såklart för att bygga upp fostrets vävnader och att täcka dess energibehov. Livsmedelsverket brukar rekommendera 100 kcal extra månad 1-3, månad 4-6, 300 kcal och sista trimestern, 500 kcal extra. Som viktopererad kan det handla om att lägga till ett eller ett par extra mellanmål eftersom man är begränsad hur mycket man kan äta.

Baricol innehåller en bra bas gällande vad du behöver under din graviditet efter viktoperationen. Du bör alltid ha kontakt med din barnmorska för att säkerställa din vikt och dina vitamin- och mineralnivåer. Du bör inte höja dosen av Baricol under graviditeten då A-vitamininnehållet då blir för högt, därför rekommenderas att du kompletterar med enskild vitamin/mineral enligt rekommendation från din vårdgivare.

Profilbild Louise i röd tröja som genomgått och gastric sleeveLouise Rabe är barnmorska och verksamhetschef på Mama Mia i Malmö, hon genomgick en gastric sleeve 2017 och besvarar idag några vanliga frågor om just graviditet i samband med en viktoperation.

Hur lång tid efter min viktoperation ska jag vänta innan jag försöker bli gravid?

Allmän rekommendation är att man väntar 1 år efter att man uppnått viktstabilitet. För många kan det ju innebära att man behöver vänta upp till 2 år efter sin överviktsoperation vilket kan kännas väldigt länge för många. Kanske är det till och med så att man gjort sin operation just för att kunna bli gravid? Jag brukar tänka så här. Under första 6 månaderna efter sin viktoperation är det direkt olämpligt att bli gravid. Kroppen minskar kraftig i vikt och att kunna ge god näring till ett foster är inte möjligt. Gifter kan också frisättas från fett när det förbränns och detta kan passera över till fostret. Ett bra preventivmedel är oerhört viktigt. Då rekommenderas spiral, p-stav eller p-plåster/p-ring. Upptag av orala preventivmedel, tex p-piller är inte optimalt och kan ge ett försämrat preventivt skydd.
När man ser att viktnedgången börjar avta så kan man börja fundera på om man önskar graviditet. Men mitt absoluta råd är att man inte planerar en graviditet förrän man ser att man slutat gå ner i vikt och gärna några månader till. Viktigt att ta sina vitaminer och inför en graviditet (gärna flera månader innan) ta  minst 400 mcg Folsyra per dag (Baricol innehåller 500 mcg).

Medför en graviditet efter en gastric sleeve eller gastric bypass en högre risk? Varför/varför inte?

Nej alla är inte hög-risk, men vissa saker måste man göra som överviktsopererad och gravid. Vi tar extra blodprover på en gravid kvinna som är överviktsopererad, för att se att hon inte har vitamin/mineralbrist. Hon kan ej göra en oral glukosintolerans-test som vissa gravida erbjuds (alla erbjuds i Skåne, men inte alla i hela Sverige). Det testet visar om man har en ökad risk att få graviditetsdiabetes. Man kan då inte göra på vanligt sätt, eftersom den opererade magen inte tål en stor mängd socker som intas under kort tid. Om man behöver göra ett sådant test, får man istället sticka sig med blodsockermätare ofta under ett par dagar och skicka in resultatet för analys.
Överviktsopererade som blir gravida erbjuds också ett tillväxtultraljud för att se att fostret växer normalt. Min erfarenhet är att alla dess bebisar växer fint i magarna. Men om man har ett väldigt dåligt näringsupptag i tarmen, så påverkas ju även tillväxten på barnet i magen.

Vilka risker finns med att bli gravid efter en viktoperation?

Riskerna är att man får ett barn med hämmad tillväxt /föds för liten, att man får mer problem med halsbränna och ökat behov av antiacida under graviditeten och efter och att man lättare mår illa under graviditeten. Tarmvred kan också förekomma – växande mage kan “putta” tarmarna och öka risk för bråck/tarmvred (dock ovanligt). Sedan psykolgiska aspekten! Kan vara superjobbigt att plötsligt gå upp i vikt igen efter att äntligen gått ner. Många behöver stöd i det.

Dessa saker jag beskrivit gäller för Sverige i allmänhet och Skåne i synnerhet. Kontroller under graviditet kan skilja sig mellan olika regioner!
Så, om du planerar en graviditet efter din viktoperation jobba nära tillsammans med din vårdgivare/barnmorska för att säkerställa att både du och bebisen mår bra!