Baricol / Våra dietisters artiklar om överviktskirurgi / Järntillskott kan ge magbesvär efter viktoperationen – så här hanterar du dem!

Järntillskott kan ge magbesvär efter viktoperationen – så här hanterar du dem!

Efter en gastric sleeve eller en gastric bypass absorberar din kropp inte järn lika bra som tidigare. Det beror på att du efter operationen har en mindre mängd saltsyra i magsäcken och att maten inte passerar den del av tarmen som absorberar järn (efter gastric bypass). En del hävdar att bara menstruerande kvinnor behöver ta järn, men efter bariatrisk kirurgi rekommenderas alla tillskott av järn (enligt de nordiska riktlinjerna). Järn behövs för att kroppen ska kunna bilda hemoglobin, ett protein i blodet som transporterar syre. Brist på järn kan ge symtom som trötthet, svaghet, yrsel, hjärtklappning, huvudverk med mera. Det knepiga med järn är att det kan ta flera år innan en brist utvecklas! Så även om du klarat dig utan att ta järn under de första åren efter operationen, betyder det inte att du inte kan utveckla en brist på längre sikt (detta är också en viktig anledning att fortsätta att ta dina blodprover varje år ). Baricol Complete innehåller järn så du behöver inte ta järntillskott utöver Baricol om inte din läkare ordinerat något annat.

 

Vad gör jag om järntillskotten ger mig ont i magen?

En av de största utmaningarna med järn är att det kan ge magproblem, och du kan uppleva en ökad känslighet efter operationen. Det finns några saker du kan göra för att lindra smärtorna.

  • Ta dina tillskott med mat.
  • Sprid ut dina doser under dagen.
  • Ta dina tillskott före sänggåendet.
  • Testa att byta sort. Vi har 4 olika alternativ att välja mellan (tugg- brus- och sväljtabletter och pulver). Om en av dem ger ont i magen, testa en annan sort. Med tiden brukar också magen upplevas som lite “tåligare”.

 

Vad händer om järn ger mig förstoppning?

Det finns många saker som kan ge förstoppning men att börja supplementera järn kan definitivt vara en av dem. Tack och lov finns många saker du kan göra för att förebygga/avhjälpa dessa besvär.

  • Vätska! Detta är överlägset nummer 1! Sikta på 1,5-2 liter vätska per dag eller mer.
  • Fiber! Få i dig fiber i form av grönsaker, frukter, frön, bönor, linser chia/linfrön. Prova att tillsätt 1 msk chiafrön i din gröt eller smoothie nästa gång!
  • Var aktiv! Att sitta hela dagen (som många av oss gör) kan göra tarminnehållet ännu trögare.
  • Få i dig bra fett! Oljor som fisk, linfrö eller olivolja kan mjuka upp tarminnehållet.
  • Probiotika! Våra tarmar är fulla av bakterier, och lite extra av dem kan hjälpa den att fungera lite bättre. Du hittar probiotika i fermenterade livsmedel som yoghurt, syrade grönsaker och kimchi.
  • Läkemedel. Fråga din läkare om läkemedel som lindrar förstoppning om inget annat fungerar. Vissa mediciner kan vara vanebildande, så var noga med att följa anvisningarna om du använder dem. Många brukar använda Lacrofarm några gånger per vecka (läs mer om hur Louise gör för att hålla i gång magen).

Vilka livsmedel innehåller järn?

Järn finns ju också i maten, men denna mängd räcker sällan för dig som genomgått en viktoperation. De flesta tänker på rött kött när de tänker på mat som innehåller järn men järn finns också i många växtbaserade livsmedel.  Järn från animalier (som kött) absorberas bäst, men om du kombinerar växter som innehåller mycket järn med animaliska järnkällor absorberas båda bra.

Några livsmedel som innehåller järn:

Lever eller leverpaté
Musslor, ostron och musslor
Nötkött och lamm
Sardiner, makrill, sill, öring och tonfisk
Kyckling och fläsk
Ägg
Baljväxter (sojabönor, linser, bönor, ärtor …)
Mörka bladgrönsaker
Katrinplommon
Quinoa

Att hålla dina järnnivåer uppe är en av nycklarna till att hålla dig frisk efter operationen. Vi förstår att det kan vara svårt att ta dina vitaminer och mineraler om du känner att din mage påverkas av dem, men vi finns här för dig! Om du har några frågor eller funderingar, ring oss eller maila oss så att vi kan ge dig det stöd du behöver och hjälpa dig att hitta det som fungerar för dig!