Baricol / Våra dietisters artiklar om överviktskirurgi / Järnbrist – den vanligaste orsaken till anemi hos överviktsopererade
Pitabröd med kikrärtor och salladslök

Järnbrist – den vanligaste orsaken till anemi hos överviktsopererade

Järn finns tillgängligt i flera olika livsmedel som ingår i den kosthållning som rekommenderas överviktsopererade. Bland annat i proteinrika livsmedel som kött- och inälvsmat, fisk, ägg och skaldjur men även vegetabiliska livsmedel som baljväxter, nötter, frön och fullkornsprodukter. Hur kommer det sig då att järnbrist är en av de vanligaste bristerna hos överviktsopererade? Och hur kan järnbristanemin förebyggas?

Järn finns tillgängligt i två olika former, hemjärn och icke-hemjärn. Hemjärn är den form av järn som lättast tas upp i kroppen och som framför allt finns i animaliska produkter. Den andra formen av järn, icke-hemjärn, finns framför allt i vegetabiliska livsmedel och tas inte upp i kroppen lika effektivt som hemjärnet. För att järnet skall kunna tas upp så effektivt som möjligt i tarmen krävs bland annat tillgång av saltsyra.

Järn är viktigt för flera olika funktioner i kroppen, bland annat för att kunna bilda hemoglobin som transporterar syret i vår kropp, bildandet av myoglobin i musklerna samt flera olika processer inuti våra celler. När järnbrist uppstår är typiska symptom trötthet, andfåddhet, man kan bli blek, få yrsel, huvudvärk och hjärtklappning.

Hur kommer det sig att järn är så vanligt att överviktsopererade får brist på?

Vid en Gastric Bypass kopplas den del av tunntarmen förbi där järnet effektivast tas upp, även efter Gastric Sleeve kan kroppen få det svårare att ta upp järn då det sker en minskning av magsäckens syraproducerande del. Dessutom äter man mindre portioner, vilket minskar mängden järn i kosten. Hos en överviktsopererad går även magsäckstömningen snabbare vilket gör att järnet inte hinner aktiveras fullt ut till den form som kroppen lättast tar upp (Fe3+ -> Fe2+).

En annan stor bidragande faktor till att överviktsopererade drabbas av järnbrist är att många slutar eller glömmer att ta järn efter operationen, trots att supplementering rekommenderas både män och kvinnor. Flera kliniker förskriver idag enbart järn till mestruerande kvinnor vilket kan leda till att allt fler överviktsopererade drabbas av järnbristanemi då riskfaktorerna är många postoperativt.

Vad kan man göra för att undvika järnbrist?

  • Kontrollera och se till att mängden järn i kroppen ligger på en bra nivå redan innan operation.
  • Vitamin C främjar upptaget av järn i kroppen, ät gärna något C-vitaminrikt (som paprika eller apelsin) tillsammans med måltider innehållande järn.
  • Monitorering av järnstatus, kontrollera Hb och ferritin regelbundet.
  • Viktigast av allt, glöm inte ta kosttillskott dagligen. Enligt de Nordiska riktlinjerna behöver man tillskott av 45–60 mg järn per dag (detta gäller både män och kvinnor). Baricol Complete innehåller 50 mg järn.