Baricol / Våra dietisters artiklar om överviktskirurgi / Behöver jag som viktopererad äta ett återhämtningsmål efter min träning?
Två tjejer i gymmet skålar med rosa vattenflaska

Behöver jag som viktopererad äta ett återhämtningsmål efter min träning?

Du som tränar på motionärsnivå 1-4 gånger per vecka

Om man tränar på motionsnivå några gånger per vecka behöver man sällan äta ett återhämtningsmål direkt efter träningen. På den här nivån hinner musklerna återhämta sig ändå. Det du som överviktsopererad behöver tänka på om du tillhör den här kategorin är att du vid dina övriga 5-6 mål per dag ser till att du får i dig bra med protein och att du äter något bra innan träningen. Mellanmålet innan träning får gärna bestå av långsamma kolhydrater som fiberrikt bröd, någon proteinkälla som ägg eller makrill och en bit frukt eller grönsak. Efter träningen kan du försöka planera in en huvudmåltid eller ett mellanmål.

Du som tränar hårt 5 gånger i veckan eller mer

Anledningen till varför du kan behöva ett återhämtningsmål efter träningen är för att träning bryter ner musklerna. För att musklerna sedan ska återuppbyggas behövs protein och snabba kolhydrater (gärna inom 15 minuter). På så sätt lagrar musklerna in ny energi så att du orkar med nästa pass om du tränar mer än en gång per dag eller inför träningspasset dagen efter.

Hur ska ett bra återhämtningsmål se ut om jag tränar hårt?

Ett bra återhämtningsmål ska bestå av protein och snabba kolhydrater. En bra riktlinje efter avslutat pass är 20 gram protein och 40-60 gram kolhydrater. Kolhydratmängden beror lite på hur hårt och hur länge du tränat. Ett fullgott återhämtningsmål kan dock innebär en ganska stor volym mat för en del minimagar. Då kan en dryck innehållande protein och kolhydrater vara lättare att få i sig.

Exempel på proteinkällor i mat

  • 1 ägg (7 g protein)
  • 100 g keso (12 g protein)
  • 100 g kvarg (12 g protein) Obs! Kontrollera innehållet då det kan skilja sig åt från sort till sort.
  • 1 skiva påläggsskinka (2,1 g protein per skiva)

Exempel på snabba kolhydrater

  • 1 banan (20 g kolhydrater)
  • 1 dl russin (40 g kolhydrater)
  • 1 skiva vitt bröd (9 g kolhydrater)
  • 1 dl juice (12 g kolhydrater)

Vad händer med proteinet om man äter för mycket protein?

Många som tränar fokuserar bara på att få i sig stora mängder protein på bekostnad av andra energikällor och näringsämnen. Om man får i sig mer protein än vad kroppen behöver omvandlas proteinet istället till energi och man kissar ut de viktiga aminosyrorna som proteinet är uppbyggt av. Om kroppen inte får i sig tillräckligt med energi från fett och kolhydrater används protein från maten eller från musklerna som energikälla. Därför är det viktigt att få i sig tillräckligt med kalorier när du är viktstabil och vill få resultat av din träning.  Så det finns ingen anledning att överdriva sitt proteinintag då kroppen bara kan ta upp 0,8-2 g protein per kilo och dag beroende på hur behovet ser ut för just dig.

Lycka till med träningen!