Baricol / Våra dietisters artiklar om överviktskirurgi / Vad avgör hur mycket man väger efter en gastric sleeve?
Fötter i solljus som står på en våg

Vad avgör hur mycket man väger efter en gastric sleeve?

För ett par veckor sedan skrev vi om hur man “håller vikten efter en överviktsoperation”. Idag tittar vi vidare på det här området och huruvida man kan påverka vad man väger efter kirurgin.

Du kan inte förutsäga hur magsäcksoperationen kommer att påverka dig

Det finns flera medelvärden som talar om hur mycket genomsnittet går ner i vikt efter en magsäcksoperation. Vad man bör komma ihåg är att det är just medelvärden och det finns alltid människor på båda sidor av genomsnittet. Det mesta som rör viktnedgången efter operationen kan du faktiskt inte påverka. 

 

Set-Point teorin

Kroppens set point kan översättas till kroppens trivselvikt. Den vikt som kroppen vill ha oavsett vad du själv vill. Kroppens sätt att kämpa emot exempelvis en bantning sker genom hormonell reglering av hunger och mättnad. Det är just därför det är så svårt att gå ner i vikt och hålla den på lång sikt, eftersom kroppen vill tillbaka till set point (där den trivs allra bäst). Den som försökt att gå ner i vikt innan överviktsoperationen vet att det inte bara handlar om själva viktnedgången. Det svåra är att hålla vikten. Forskare menar att bariatrisk kirurgi sänker patientens set point och därmed är kirurgin så effektiv, men vart själva set pointen hamnar kan man inte veta innan. Den största viktnedgången brukar ske de första 12-18 månaderna, och plötsligt stannar viktnedgången av! Och där är den, den nya set pointen!

Kan ditt beteende påverka

Du har nog lagt märke till att vi bara har berört det du inte kan påverka. Så du kanske tänker, “Mitt beteende måste spela en roll!” Och det gör det! I en studie från 2016 på över 2000 patienter var de tre huvudsakliga beteenden som påverkade viktminskning efter bariatrisk kirurgi: att väga sig regelbundet, att sluta äta när man var mätt och att undvika småätande. Människor som var förenliga med dessa hälsosamma beteenden förlorade i genomsnitt 14 % mer än personer som inte antog något av dessa beteenden. Men som du kan se så kontrolleras 2 av de 3 beteenden som påverkar viktminskningen mest av hur operationen påverkar dina hunger- och mättnadshormoner. Det är lätt att sluta äta tidigt och undvika småätande när du inte känner av någon hunger.

Kom ihåg: Det är bara ett nummer!

Siffran på vågen är bara just en siffra – låt den inte styra dig! I vissa fall kan en målvikt innebära att du tar till ohållbara åtgärder för att ni den vikten, som att träna extremt mycket eller hålla en strikt diet. Så istället för att fokusera på en siffra, fokusera på vad du kan göra och hur du mår.  Vågen säger inte om du har mer styrka och uthållighet, tar färre mediciner, gör hälsosamma livsmedelsval, minskar i klädstorlekar, tar dina vitaminer, gör aktiviteter som du inte har kunnat på ett tag eller bara känner dig piggare! Din vikt kommer att landa där den landar, och det är ok – för du kan inte bestämma vad du väger ändå! 

 

Läs också:

Hantera hunger och sug efter en viktoperation
Viktuppgång efter en viktoperation