Baricol / Våra dietisters artiklar om överviktskirurgi / Hur håller jag vikten efter överviktsoperationen?

Hur håller jag vikten efter överviktsoperationen?

Många magsäcksopererade stora rädsla - "tänk om jag går upp allt igen"? De flesta känner en granne som känner någon som gått upp all vikt igen och ser ut precis som innan operationen! Hur håller man då vikten? Finns det något magiskt knep?

Kvinna försöker knäppa byxorna

“Gör du precis som du alltid gjort kommer du få samma resultat som du alltid fått” är ett citat som stämmer väl in på det mesta. En viktoperation är ju en behandling av en sjukdom vilket fysiologiskt påverkar bland annat våra hungerkänslor, varför det kan vara svårt att fortsätta att göra på samma sätt som innan. Men precis som för någon som inte är opererad så finns det ju en del saker som man inte enbart kan tillskriva själva operationen – utan där man faktiskt har ett val.

  1. Äta regelbundet är inte en mirakelmetod men fungerar oerhört bra för väldigt många människor eftersom det ofta gör att matvalen blir bättre när inte blodsockret åker berg och dalbana.
  2. Träna, är inte lika med viktnedgång. Träning ger ökad hunger vilket därför kanske inte alls leder till att vi går ner i vikt… Det finns dock studier som visar på att träning också ökar mättnadskänslan men det finns inget givet likamedtecken mellan träning och viktnedgång. Däremot ger träning muskler som ökar förbränningen och en rad andra hälsofördelar som bättre minne, bättre koncentrationsförmåga, minskad risk för en rad sjukdomar och du kan uppleva att du är nöjdare och piggare. Det beror på att endorfiner frigörs i hjärnan, som ibland kallas kroppens eget morfin.
  3. Lita inte på att operationen löser “allt” Din insats är också viktig för din hälsa även om studier tyder på att själva viktnedgången avgörs av hur väl du svarar på kirurgin.
  4. Handla aldrig hungrig är ett tips som aldrig går ur tiden. Jag brukar beskriva själva viktoperationen som att gå och handla på mataffären när man är mätt istället för när man är hungrig. Men såklart blir många hungriga även efter operationen varför det är bra att tanka bra energi innan handlingen för att minimera risken att gå på en sockermina.
  5. Var realistisk. Statistiken säger att vi lägger på oss nått kilo per år när vi blir äldre. Att genomgå en magsäcksoperation betyder inte automatiskt att du har samma vikt hela livet, så bli inte livrädd om du varit opererad några år och har gått upp nått kilo.

PS: Du kan också passa på att hälsa din granne att 80% av de som gjort en gastric bypass faktiskt håller vikten på sikt!