Allt eller inget efter en viktoperation

Känner du ibland att du blir överväldigad av allt som du förväntas göra efter din gastric bypass eller gastric sleeve? Äta proteinrikt, dricka mycket vatten, ta dina vitaminer, äta mellanmål... Alla nya rutiner som måste på plats samtidigt som ditt ”vanliga” liv pågår. Du kanske kämpar med att göra allt så "rätt" som möjligt för att få ut det mesta möjliga av operationen, eftersom minsta snedsteg kan förstöra allt, eller?

Hand håller i telefon

NEJ! Det handlar inte om att göra allt perfekt utan det handlar om att göra framsteg. När du är realistisk vet du nog det, men ibland lurar vi oss själva.

”Jag åt en kanelbulle till frukost så hela dagen är förstörd”.  Att tänka allt eller inget är väldigt stressande och ineffektivt när man vill nå sina hälsomål. Bara för att saker och ting inte gick som planerat i morse betyder det inte att hela dagen är förstörd. Om du åt något till frukost som inte var perfekt, vad spelar det för roll? Ät en bra lunch och en bra middag. Om du har en stressig vecka framför dig kan du fortfarande välja ett par hälsosamma vanor som du faktiskt håller i. Enkla saker som att ta dina vitaminer eller en proteindrink när det är svårt att få till ett bra mellanmål kan vara “good enough”. Allt eller inget tänket kan också hindra dig från att faktiskt njuta av de tillfällen när du valt att unna dig något. Så istället för att klandra dig själv, njut av det godis du valt att äta och kom ihåg att vissa dagar bara inte går som planerat. Det kan hjälpa dig att undvika skuldkänslor och låta dig hitta en rytm som skapar hållbara framsteg för dig.

 

Det går så bra för alla andra viktopererade men inte för mig

“Alla andra som gjort en operation verkar vara perfekta – varför kan jag inte vara det”? “Alla på gymmet är så vältränade”. “Det verkar som om alla andra går ner i vikt snabbare än mig”. Instagram och Facebook är fulla av människor som verkar få till allt perfekt. Dessa små glimtar av människors liv ger oss lätt en förvrängd syn på andra och på oss själva.

Vad vi kan tänka på som deras perfektion är faktiskt bara en bild av deras framsteg, särskilt eftersom du sällan ser hur de kämpar med sitt. Det är klurigt, men försök att inte jämföra dig med andra. Om du tycker att det är svårt, ta en paus från sociala medier eller stäng av konton som du tycker är provocerande, och glöm inte att notera dina egna framsteg och icke viktrelaterade segrar! Oavsett om det handlar om att orkar promenera 5 km, komma ihåg dina vitaminer varje dag den här veckan eller att dina gamla favoritbyxor passar. Framsteg finns överallt! Det var som Winston Churchill sa ”perfektion är fienden till framsteg”, och det är lika sant idag som för 80 år sedan. Ingen är perfekt, och ingen förväntar sig att du ska vara det heller. Så sluta upp med att fokusera på att göra allt rätt, fokusera istället på att göra framsteg!