Varför tappar man hår efter en gastric sleeve

Kommer jag att tappa håret efter magsäcksoperationen är en vanlig fråga som många ställer sig. Svaret på frågan är kanske, men temporärt. Idag tittar vi närmare på detta.

Kvinna håller i kam full med hår

Varför man tappar hår efter en magsäcksoperation

Ofta brukar man märka av håravfall 2-3 månader efter operationen. Anledningen till det har inget med själva operationen att göra utan för att hårsäckarna går in i ett vilande tillstånd på grund av den stress som kroppen utsätts för när man går ner i vikt. Det medicinska tillståndet kallas “telogen effluvium”. Detta kan man drabbas av när kroppen utsatts för kraftig stress som vid en livskris eller vid en förlossning. Det här kan även hända vid “vanlig” snabb viktnedgång som till exempel vid pulverbantning.
När vikten stabiliserats brukar håravfallet avstanna (cirka 6-12 månader efter viktoperationen) och håret börjar växa ut igen. Tyvärr finns det ingen evidens för att det finns något sätt att förhindra att detta händer från första början.

 

När håravfallet inte beror på viktnedgången

Den allra vanligaste anledningen till att man tappar hår är just stressen som viktnedgången medför, men vitamin och mineralbrist kan också påverka. Du bör vara extra uppmärksam om:

  • Håravfallet kvarstår ett år efter operationen.
  • Om håravfallet startar mer än 6 månader efter operationen.
  • Om du har svårt att få i dig tillräckligt med mat.
  • Om blodproverna visar på brist på järn, zink eller protein.

Om något av detta uppstår bör du kontakta din klinik för råd/utredning.

Vad kan man göra åt håravfall vid viktnedgång

Tyvärr handlar  det om att vänta ut det. Med tiden kommer ju håret tillbaka. Ta dina vitaminer och se till att få i dig minst 60-80 gram protein varje dag. Håll också koll på dina blodprover så att det inte förvärras av att du har någon brist.

En del patienter väljer att äta förebyggande tillskott för att minska håravfallet. Daglig supplementering av biotin menar vissa gynnar återväxten av håret men det finns lite forskning som stödjer detta. Även mineraler som kisel, zink och selen sägs ha effekt.

Sammanfattningsvis, äta varierat och proteinrikt. Ta dina vitaminer och ge håret tid. Det brukar göra susen 🙂