Baricol / Nyhetsarkiv / Ska jag berätta att jag har gjort en viktoperation?

Ska jag berätta att jag har gjort en viktoperation?

Att välja att genomgå en viktoperation kan kännas som en väldigt personlig sak. Många funderar en del kring om, och för vilka de ska berätta.  En del vill skrika ut det till hel världen medan andra vill hålla det för sig själv eller sina närmaste, men de flesta befinner sig någonstans i mitten.  Hur är det för dig? Oavsett om du ska operera dig eller om du är opererad för längesen kan detta vara ett ämne som man brottas med. 

Bild på min med målade läppar som skriker ut något

Jag kommer inte att berätta för någon om min viktoperation!

En del personer är väldigt privata och vill inte berätta för någon att de opererat sig. Det här kan bero på att när ämnet överviktsoperationer kommit på tal tidigare har du varit negativt inställd till dem – innan du själv bestämde dig. Det kanske också är så att din omgivning är negativt inställda till operationerna. När du håller operationen för dig själv kan man känna att man skyddar sig själv och sina känslor, men det kan också kännas väldigt ensamt, särskilt när livet kring operationen är utmanande. Du behöver också konstant förklara för folk hur du lyckats gå ner i vikt. Överväg att berätta för vänner du litar på, familjemedlemmar eller kollegor. Att förklara att överviktskirurgi är en behandling av en sjukdom kan ge ökad förståelse. Ibland erbjuder också sjukhusen och klinikerna bra stödgrupper så man kan bolla med andra som också genomgått samma sak. Många träffas också på våra event och via vår Instagram.

Jag har berättat för några och det räcker för mig!

Många väljer den här vägen. Man får stöd från sina närmaste och det räcker för dem. Det kan vara ett bra sätt att dela din resa med någon utan att få publik. Men var beredd på frågor! Är det där allt du ska äta? Du har gått ner så mycket i vikt, är du sjuk? Det är i så fall bra att fundera kring vad du ska svara när sådana frågor dyker upp.

Kom ihåg att andra kan gynnas av att du berättar om att du genomgått en  gastric sleeve eller gastric bypass-operation. De kanske funderar på en operation själva och du kan bana vägen för dem. Du kanske också blir förvånad över hur många av de du möter som själva genomgått en viktoperation eller som ha någon nära som har. Du kan till och med få nya ”viktoperationsvänner”.

Jag kommer inte att skrika ut att jag opererat mig, men kommer att berätta för de som frågar

Många berättar om viktoperationen för sin närmaste cirkel. Familj, vänner kollegor etc, och är öppen med det om någon frågar. Det kan vara ett bra sätt för att slippa förklara sig och för att få stöd. Det kan också göra dig bekväm med att prata om din operation. Du behöver inte heller berätta för alla som frågar om du inte vill – och det är ok.

Jag kommer att berätta om min viktoperation för alla!

Genom att berätta för alla du känner om din operation kan du få mycket stöd och undvika jobbiga blickar från människor som undrar varför du gått ner så mycket i vikt. Detta placerar dig dock i blickfånget för kommentarer. Ska du verkligen äta det där….? Kritik kan komma, så var beredd. Viktopererade behöver ofta vara sina egna advokater. Det finns människor där ute, till och med inom sjukvården som fortfarande ser på överviktskirurgi som den lätta vägen. Trots att det är den behandling som är mest effektiv på fetmasjukdomen. Genom att berätta om din operation och om att det faktiskt är en behandling på en sjukdom kan du hjälpa till att sprida kunskap. Så berätta för världen men var beredd på att världen då och då kommer ifrågasätta dig då och då.

Här kan du läsa hur levdittlivs bloggare Louise valde att berätta för sin omgivning efter sin gastric sleeve.

Medina som väntar på sin operation skriver så här.

Tar du dina vitaminer? Baricol rekommenderas av sjukvården och innehåller allt du behöver enligt de nordiska riktlinjerna.