Baricol / Våra dietisters artiklar om överviktskirurgi / Kroppsuppfattningen skiljer sig åt efter en viktoperation
Kvinna tittar sig i spegeln

Kroppsuppfattningen skiljer sig åt efter en viktoperation

De flesta som minskat i vikt känner nog igen sig i att man får en chock då man ser sig själv på bild. Kameran som man lärt sig att undvika har plötligt fångat en och man utbrister “är det där jag”. Det är vanligt att det tar flera år för huvudet att se det andra ser när man tittar sig i spegeln.

Om man tittar på psykologiska aspekter efter överviktskirurgi gällande hur man känner sig i sin nya kropp finns det två sidor av myntet. De som beskriver att de fått bättre relationer både privat och professionellt, känner sig mer självsäkra och bekväma. Andra beskriver det motsatta, att operationen inte alls gav dem den kropp de hoppades på. Att de känner sig obekväma i sin nya kroppsform vilket påverkar relationen till sin partner. Att man känner sig nedstämd. Andra hade hoppas att viktnedgången skulle vara lösningen på “alla problem” men sen blev det kanske inte riktigt så…

I vår app BariBuddy har psykologen som enligt oss är bäst i Sverige på psykologin kopplad till viktrelaterade frågor; Marcus Lagerström skrivit några av våra FAQ:s. En av dem är hur just kroppsbilden påverkas efter operationen. Han skriver så här:

“Många har ett komplicerat förhållningssätt till sin kropp oavsätt om man har fetma eller inte. Att gå ner i vikt brukar ge förbättringar i kroppsuppfattningen. Både patienters berättelser och forskning har visat att ett viktåtertagande som ofta kommer första året kan dra igång gamla bekymmer med kroppsuppfattningen.  Att gå ner i vikt brukar ge förbättringar i kroppsuppfattningen men dessa förbättringar är lätta att rubba. Både patienters berättelser och forskning har visat att ett viktåtertagande som ofta kommer första året kan dra igång gamla bekymmer med kroppsuppfattningen. Dessa bekymmer kan snabbt hamna på en nivå liknande den man upplevde innan man började sin viktresa. Dessutom är det vanligt att hjärnan inte hänger med i förändringen. När man ser sig i spegeln ser man samma sak som innan man opererade sig, även om vågen visar något helt annat. Ett sätt att följa sin utveckling beträffande sin kropp är att ta en kroppsbild varje månad i underkläder eller motsvarande. Det är lättare att kunna lägga en bildserie på sig själv för att kunna se förändringen. Om man får ett “återfall” i bekymmer med sin kroppsuppfattning så kan man titta på bilderna och jämföra med innan. Ser jag verkligen ut som jag gjorde innan operationen? Vilken månad är. motsvarande utseende jag har just idag? Tycker man att det är svårt att se kan man be en nära vän eller förstående partner om hjälp här”.

 

Tack för att ni belyser verkligheten!

Det första året efter viktoperationen beskrivs ofta som en stor livsomställning. Det brukar finnas både för- och nackdelar med operationen och hur kroppen påverkas men det flesta brukar ändå mena att de inte ångrar sin operation. Sjukvården kanske behöver bli bättre på att informera så att patienterna ställer rimliga förväntningar på sina kroppsliga resultat. Eller kan det vara så att sjukvården gör det men att patienterna inte är mottagliga? På Instagram följer vi många av er som både visar och pratar om ris och ros efter operationen. Som delar med er av överskottshud, rapningar, nedstämdhet och förstoppning. Men också av tacksamhet, vinster, glädje och självkänsla. Tack för det och för att ni speglar verkligheten!

 

 Tar du dina vitaminer? Annars beställ här!

Barico complete olika sorter

Vitaminer efter gastric bypass och gastric sleeve

Viktuppgång efter gastric bypass/gastric sleeve – vems fel är det?

5 saker du inte visste om fetmakirurgi!