Baricol / Våra dietisters artiklar om överviktskirurgi / Är det fusk att genomgå överviktskirurgi?
Fusk genväg eller sista utväg. Man håller i skylt med texten

Är det fusk att genomgå överviktskirurgi?

Du kanske har kämpat i hela ditt liv, eller i alla fall många år med att gå ner i vikt. Du har bantat, genomlidit dag efter dag där allt handlat om att låta bli att äta. Du har gått ner i vikt och människor omkring dig har stått vid sidan av och hejat på. Bra jobbat! Du ska aldrig släppa taget. Aldrig gå upp i vikt igen. Du kämpar, du vill, men det går inte. Vikten smyger sig uppåt igen. De omkring dig tystnar. Till slut bestämmer du dig för att genomgå överviktskirurgi. Du skäms, det är ju fusk! Det är ju det alla säger. Men är en överviktsoperation en genväg eller en sista utväg?

I studien “Bariatric Surgery: Not the ‘Easy’ Way Out—the ‘Healthy’ Way Out” skriver man om det stigma som de som genomgår överviktskirurgi ställs inför. Författarna skriver “Society still holds the attitude that surgery is the easy way out, but research suggests that patients with obesity opt for surgery most frequently as the ‘last resort’ in the face of relentlessly deteriorating health,”

Det är ju sällan så att varannan svensk som bär på övervikt eller fetma aldrig försökt att gå ner i vikt. Aldrig har bantat, tränat, haft ångest, känt sig utanför, stannat hemma istället för att gå på den där festen, känt sig ignorerad i en klädbutik, blivit utstirrade på lunchrestaurangen, fått en klapp på axeln av vårdpersonalen. “Hur vore det om du skulle gå ner lite i vikt, träna lite, äta mindre”…

För många handlar en viktoperation inte bara om att gå ner i vikt utan man kanske genomgår operationen för att man har Diabete typ 2, högt blodtryck, inte kan bli gravid, har artros, gikt, depression, migrän eller reflux till följd av sin fetma. I själva verket är överviktskirurgi en behandling av en sjukdom som gör att en stor del av de som genomgår operationen blir av min sin farliga vikt för gott och de följdsjukdomar och risker som den höga vikten medfört. Man behöver precis som vid traditionell bantning lägga ner ett hårt arbete även efter kirurgin, men i jämförelse med innan får man lön för mödan man lägger ner. Hade det varit enkelt att banta och hålla vikten, hade fler än 3-5% lyckats med detta och bibehållit vikten i >5 år.

“Perhaps we should refocus, viewing it not as ‘weight loss surgery’, per se.  For patients, it is the ‘healthy choice’ rather than the ‘easy way out’,”  föreslår författarna. De skriver också “In our previous study, 12 patients overwhelmingly felt that their decision to undergo the surgery was a ‘last resort’. Thus, the surgery represented for them a dramatic approach to regaining their own health rather than a choice simply to help them lose weight.”  

Upplevelsen efter att ha mött tusentals patienter är att de allra flesta känner precis som deltagarna i studien. Att det är deras sista utväg att genomgå en viktoperation. Alla andra vägar har  trampats otaliga gånger utan att lyckas hålla vikten långsiktigt, och det är ju trots allt en hälsorisk att väga för mycket. Att genomgå kirurgi kanske rent av är att ta ansvar för sin hälsa?

 Sjukdomar som förbättras vid en gastric bypass