Baricol / Våra dietisters artiklar om överviktskirurgi / Komplikationer efter gastric sleeve och gastric bypass
håravfall, kvinna med hårdborste framför sig fylld med hår

Komplikationer efter gastric sleeve och gastric bypass

Några av dem kopplat till vitaminer och mineraler tog vi upp i förra inlägget. Idag tittar vi närmare på några andra vanliga problem som kan uppstå och hur man kan avhjälpa dem.

Svårt att dricka efter gastric sleeve och gastric bypass

Det här med att få i sig tillräckligt med vätska upplever många magsäcksopererade som svårt. Anledningarna till det kan vara flera. En del har svårt att dricka mycket på en gång, andra behöver/väljer att inte dricka med maten varför det lätt glöms bort. En del upplever att de aldrig har varit bra på att dricka men får efter operationen i sig mindre vätska från maten vilket kan leda till att man lättare blir uttorkad. Uttorkning kan leda till yrsel, huvudvärk, lågt blodtryck, förstoppning och illamående…

Här kommer några tips på hur du får till vätskeintaget:

 • Använd appen BariBuddy som påminner dig om att dricka (du kan också registrera ditt vätskeintag)!
 • Drick gärna ur en vattenflaska som du vet hur mycket den innehåller så att du har koll på att du fått i dig tillräckligt när dagen är slut.
 • Ha som mål att ha druckit 5 dl fram till lunch, 5 dl innan middagen och 5 dl innan du går till sängs. Drick mer om det är varmt eller om du svettas mycket!
 • Prova vätskor vid olika temperaturer (det kan påverka hur lätt/svårt det är att få ner vätskan).
 • Ändra ytspänningen på vattnet så att det känns mjukare (en del upplever vatten som hårt, att det gör ont). Våra Baricol Complete brustabletter kan göra susen!
 • Drick vätskeersättning (Stomacol Rehydrate) för att återställa vätksebalansen.
 • Tillsätt en skvätt citron, bär eller sockerfri saft för att piffa upp ditt vatten 😉

 

Håravfall efter gastric bypass och gastric sleeve

Några månader efter operationen brukar man kunna märka av håravfall. Att man tappar hår efter sin operation beror inte på operationen i sig utan på den stress som kroppen utsätts för vid en snabb viktnedgång. Kroppen vill spara energi och det märks genom att man tappar hår, fryser eller får torr hud eller sköra naglar. Det du kan göra är såklart att äta hälsosamt, proteinrikt och att ta dina vitaminer! En del håvar att zinktillskott kan avhjälpa hårdavfall, det finns dock dålig evidens för dess faktiska effekt. Baricol innehåller 21 mg zinkcitrat.

 

Förstoppning relativt vanligt bland viktopererade

Förstoppning är relativt vanligt efter en viktoperation. Orsakerna till detta kan vara flera. Lågt fiberintag, för lite vätska, nya mediciner (b.la de som man tar mot illamående), järntillskott och helt enkelt att anatomin förändrats och att det kan ta tid för kroppen att ställa om sig. Många går från att ha avföring dagligen till varannan till var tredje dag. Om du är förstoppad kan dessa tips hjälpa!

Och glöm inte de 5 F:en

 • Fluids – Drick 1,5-2 L/dag
 • Fiber – Ät fiberrik mat, havregrynsgröt, smoothie med frukt och bär, hela chiafrön och linfrön!
 • Fysisk aktivitet – Att motionera är grymt bra för tarmrörelserna!
 • Flora – Goda bakterier som probiotika eller andra livsmedel som innehåller mycket goda bakterier, tex yoghurt, A-fil, Proviva och kombucha.
 • Fisk- eller linfröolja -Omega-3-fettsyror kan hjälpa till att jämna ut tarmrörelsen. Olivolja/rapsolja kan också vara effektivt.

llamående/kräkningar

Illamående, och i mindre grad kräkningar, är mycket vanligt, särskilt direkt efter viktoperationen när den läker. Några av orsakerna till detta kan vara: att man äter eller dricker för snabbt, att man äter eller dricker för mycket på en gång, att man inte tuggar tillräckligt och/eller att man äter eller dricker något som man inte tolererar. Så se till att äta små bitar, tugga väl och ta god tid på dig! Tveka inte att gå tillbaka till mjukare mat vid behov.

 

Matintolerans

Matintolerans går ofta hand i hand med illamående och kräkningar. Det som många brukar vara känslig för är kött som är torrt eller som har en hård stekyta, feta livsmedel, degigt bröd, glass och söta drycker.

Tips för att tolerera livsmedel bättre:

 • Att välja tillagningsmetoder som slow cocker eller att göra ett långkok.
 • Äta mörkt kött i stället för vitt kött som kyckling eller kalkon och ha sås till köttet.
 • Prova vegetariska versioner av hamburgare eller korv.
 • Att välja nyckelhålsmärkta eller smuliga bröd framför vitt bröd.
 • Göra en matregistrering som den som finns i vår BariBuddy-app för att reda ut vad som orsakar problemen.

Dumpningssyndrom

De flesta har hört talas om, eller upplevt dumpning någon gång. Det finns två olika former av dumpning: tidig och sen. De kan te sig liknande, men det som faktiskt händer i din kropp två helt olika saker. Här kommer vi att diskutera sätt att undvika båda.

 • Undvik mat och dryck som innehåller mycket socker, särskilt tillsatt socker.
 • Undvik fet mat, som friterat, gräddbaserade soppor och glass.
 • Prioritera protein med varje måltid.
 • Undvik mycket kolhydrater och snabba kolhydrater som kan leda till sen dumpning.

Prata alltid med ditt kirurgiska team när du får problem efter operationen! Det här är bara några förslag som kanske kan vara en hjälp på vägen, men kan inte ersätta de medicinska råd som är skräddarsydda för dig som individ.

Här kan du läsa mer om komplikationer kopplat till vitaminer och mineraler!

Komplikationer efter en viktoperation kopplat till vitaminer och mineraler!