Baricol / Våra dietisters artiklar om överviktskirurgi / Svar på era vanligaste frågor om vitaminer efter viktoperationen

Svar på era vanligaste frågor om vitaminer efter viktoperationen

Hur kommer det sig att Baricol kan innehålla både järn och kalcium som man brukar säga att man inte ska ta tillsammans? 

Att järnupptaget hämmas av kalcium  ifrågasätts i nyare studier där man inte sett denna effekt. Detta tas också upp i de nordiska riktlinjerna. Nyare studier har visat att relationen mellan innehållet av järn och kalcium har stor betydelse för upptaget. För att undvika ett minskat upptag av järn bör ett förhållande mellan mängden kalcium och järn ligga under 220:1. Ratiot i Baricol® Complete är 20:1. Gaitan, et al. J Nutr 2011 Sep 27;141(9):1652-6.

En annan sak som man inte ska glömma är att det stora problemet med tillskott av järn är att många inte tar dem. Det beror på att järntillskott ofta ger förstoppning, särskilt vid höga doser. Vi har därför delat upp järninnehållet på flera tabletter (2-5) för att man, om man upplever magbiverkningar ska kunna dela upp dosen.

 

Hur gör man om man missat ta ta sina vitaminer en tid, ska man ta mer då? 
Om man slarvat med sina vitaminer en längre tid rekommenderar vi alltid att ta blodprover  för att säkerställa dina nivåer och börja ta standarddosen direkt! Höj inte dosen på egen hand utan konsultera din vårdgivare.

 

Kan ni inte ta fram en vitamin så att man bara kan ta en om dagen? 
Det önskar vi såklart också. Problemet är dock att det är mycket som ska i den här tabletten för att du som överviktsopererad ska få i dig allt du behöver så den skulle bli väldigt stor. Särskilt när man som vi, väljer kalciumcitrat (istället för karbonat) som tas upp bättre av minimagen (kalciumcitrat tar större plats). En annan sak att ta hänsyn till är att en del mår illa om de blir för mycket vitaminer och mineraler på en gång – varför det för vissa kan vara bra att kunna dela upp dosen.

 

Om jag tar Baricol, behöver jag ändå ta multivitamin kvinna, B12, Kalcium+D-vitamin och järn?
Nej, Baricol ersätter de receptbelagda alternativen plus multivitamin kvinna. De receptbelagda alternativen är ett “ihop plock” av det som fanns att tillgå när man började göra dessa operationer, men de är inte anpassade för den lilla mängden magsyra som finns efter en gastric sleeve och gastric bypass. Baricol Complete är anpassat för optimalt upptag efter viktoperationen.

Barico complete olika sorter

Om du inte har någon av dessa hemma, är det dags att skaffa! Beställ här! 

Eller läs mer!