Baricol / Våra dietisters artiklar om överviktskirurgi / Hur mycket godis och socker innehåller påskäggen?

Hur mycket godis och socker innehåller påskäggen?

Under påsken äter vi svenskar mer godis än någonsin! Är du en av dem? Här tittar vi närmare på energi och sockermängd i två fyllda påskägg.

rosa påskägg med godis

Om man jämför med de riktigt stora påskäggen ser de mindre modellerna ut att vara försvinnande små. Vi har valt att titta lite närmare på två mindre varianter av påskägg. Hur mycket godis man kan fylla dem med och vad det innebär i energi- och sockermängd för dig som är överviktsopererad.

De två äggen fylldes med en blandning av choklad, skum och gelégodis. Givetvis kan vikt och uppgifter om energi variera beroende på vilken sort godis man väljer att stoppa i sitt ägg.

Lilla ägget (12 cm) rymmer i detta test 176 gram godis.
Mellanägget (15 cm) rymmer 336 gram godis.

 

 

Hur mycket rent socker innehåller dessa två ägg? 

Lilla ägget (1,76 hg godis) 
Energi: 677 kcal
Socker: 85 g, vilket motsvarar ca 28 sockerbitar

 

 

Mellanägget (3,36 hg godis)
Energi: 1279 kcal

Socker: 162 g, vilket motsvarar ca 52 sockerbitar

 

 

Minst 30% av dagsbehovet för dig som är överviktsoperrerad!

Som du ser ger båda äggen en hel del energi och socker. I energimängd motsvarar det lilla ägget drygt 30 % av dagsbehovet för en person med ca 2000 kcal i energibehov och det mellanstora ca 65 % av dagsbehovet vid samma energibehov. Många överviktsopererade ligger med tiden på ett snitt runt 2000 kcal per dag (men detta varierar självklart från person till person). Med tanke på hur viktig näringen är på grund av minskat upptag är kanske inte ett godisfyllt påskägg är det bästa för dig som är överviktsopererad.  Att godis är energitätt, ger mycket socker, inga vitaminer eller mineraler kanske inte kommer som någon nyhet direkt men ibland kan det vara bra att få faktan på bordet.

En glad och näringsrik påsk önskar vi dig 😀

Beställ vitaminer och mineraler i påskpresent

rosa Baricolförpackningar hänger i träder med fjädrar

 

Läs också!

Proteinrika näringsbomber för minimagar

En påskig förrätt för minimagar