Baricol / Nyhetsarkiv / Vad du som viktopererad behöver tänka på i coronatider

Vad du som viktopererad behöver tänka på i coronatider

Pandemin som COVID-19 medfört har påverkat oss mer än vad vi är vana vid. Hur ska man förhålla sig mot sig själv och sina medmänniskor? Det bästa sättet att förhindra spridning av COVID-19 är ju såklart att undvika exponering för viruset (vilket inte alltid är så lätt). Du kan också ge din kropp så bra förutsättningar som möjligt att bekämpa viruset om du skulle drabbas. Hur?

Ta dina vitaminer: Efter en gastric sleeve eller gastric bypass tar kroppen inte upp näringen i maten lika bra som innan operationen. Detta inkluderar några av de vitaminer och mineraler stärker ditt immunförsvar som vitamin D och zink. Även om du äter varierat så räcker det sällan. Komplettera bra mat med Baricol Complete som har alla vitaminer du behöver för att bibehålla ett bra immunförsvar och förebygga brister. 

 

Ät en hälsosam mat: Att äta en hälsosam kost är ett av de bästa sätten att hålla ditt immunsystem i toppskick! Protein ger byggstenarna för dina celler, inklusive antikroppar och immunceller. Färgglada grönsaker och frukter såväl som baljväxter och fullkorn ger dig vitaminer, mineraler, antioxidanter och fytonutrienter som har sjukdomsbekämpande egenskaper.

 

Sov tillräckligt! Immunförsvaret är direkt kopplad till hur du sover. Under sömnen producerar och frigör kroppen en typ av protein som kallas cytokin. Dessa proteiner riktar sig mot infektioner och inflammation, vilket är exakt vad vi behöver just nu! De flesta vuxna behöver 7-9 timmars sömn per natt. Om du inte kan komma upp i den mängden nattetid så är det kanske dags att börja ta en tupplur på dagen om du är en av de många som sitter hemma i karantän!

 

Fortsätt vara aktiv: När du arbetar hemifrån, kör bil istället för att välja kollektivtrafik och när många träningsanläggningar är stängda, är det lätt att rörelsen mest handlar om fram och tillbaka mellan kök, sov- och vardagsrum. Men se till att röra på dig om du känner dig frisk! Motion får igång vissa immunfunktioner. Dessutom hjälper det mot inflammation och stress. Försök med hemmaträning (många gym erbjuder onlineträning), träna trädgården, gå en promenad eller cykla en sväng.

 

Koppla av: Ja, det är lättare sagt än gjort just nu, men det är så viktigt! Stress försvagar ditt immunsystem och håller dig i ett ständigt kamp-eller-flykt-läge. Tillsammans med tillräckligt med sömn och motion finns det fler strategier för att minska stress.  Meditation, stretching och att skriva dagbok kan hjälpa, liksom att prata med andra människor (telefonsamtal, videochatt, etc.) och koppla bort från ständiga uppdateringar och nyhetsströmmar. Även om dessa beteenden inte kommer att göra dig immun mot att drabbas av COVID men kanske kan hjälpa din kropp en bit på vägen i kampen om du smittas. Fortsätt tvätta händerna, hosta/nysa i armbågen och håll avstånd! Tack till alla er som står i frontlinjen inom hälso- och sjukvården och till alla er som försöker få samhället att överleva! 

Ta dina vitaminer 🙂

//Baricolteamet