Skillnaden på tidig och sen dumping!

När man genomgått en överviktsoperation kan man ibland drabbas av obehag efter matintag. Vad det beror på och vad som händer djupdyker vi i idag.

Dumping efter måltid, kvinna sitter med ansiktet i händerna efter att ha ätit en bulle

Dumpning är när sockerrik och/eller fet mat “dumpas” direkt från magsäcken ner i tunntarmen utan att den bearbetas tillräckligt. Dumping är vanligast bland gastric bypass-opererad men även de som genomgått gastric sleeve beskriver ibland liknande känslor. Det finns två typer av dumpningssyndrom: tidig och sen. Tidig dumpning sker 10-30 minuter efter en måltid. Sen dumpning sker 1-3 timmar efter måltid.

Tidig dumping – vanligast efter gastric bypass

Tidig dumpning inträffar vanligtvis inom 10-30 minuter efter att ha du ätit något sött och/eller mat med hög fetthalt. Det du ätit “dumpas” snabbt ner i tarmen. För att kompensera för detta reagerar kroppen med att tarmarna känner av att tarminnehållet är för koncentrerat och frigör tarmhormoner. Din kropp reagerar genom att flytta vätska som cirkulerar i blodomloppet till insidan av tarmen. Som ett resultat blir dina tarmar fulla och uppblåsta. Diarré förekommer ofta 30 till 60 minuter senare. Dessutom frigörs vissa ämnen från tarmen som påverkar hjärtfrekvensen och ofta blodtrycket, vilket orsakar många av symptomen vid tidig dumpning. Att vätska lämnar blodbanan för snabbt kan ge blodtrycksfall med matthet/trötthet, obehagskänsla och yrsel, och reaktionen kan bli så kraftig att man svimmar. Det finns inte mycket att göra för att bota dessa symtom annat än att vänta ut dem och att i framtiden undvika mat som orsakat dumpingen.

 

Sen dumping (reaktiv hypoglykemi) – timmar efter måltid

Sen dumpning är mindre vanligt än tidig dumpning. Det inträffar cirka 1-3 timmar efter att du har ätit och är resultatet av att du ätit mycket kolhydrater. Den höga kolhydratbelastningen får ditt blodsocker att stiga och bukspottkörteln frigöra insulin. Även om detta är vad som ska hända, kan mängden insulin som frisätts överskrida hur mycket din kropp behöver – vilket gör att blodsockret sjunker för mycket (insulin transporterar blodsockret in i cellerna). Detta kallas reaktiv hypoglykemi och kan orsaka symtom som skakningar, irritation, hunger, förvirring, snabb hjärtfrekvens, trötthet och kallsvettningar. Det bästa sättet att behandla detta är med en mat eller dryck som har både protein och kolhydrater så att du kan få upp ditt blodsocker igen. Som du märker är symtomen vid tidig och sen dumpning ganska lika. Det bästa sättet att veta vilken du upplever är hur snabbt det utvecklats efter att ha ätit. Du kan sedan arbeta dig bakåt för att försöka ta reda på vad som orsakade det och hur du kan undvika det i framtiden. Här kan du läsa mer om sen dumping.