Baricol / Nyhetsarkiv / Få det att fungera med vitaminerna efter viktoperationen

Få det att fungera med vitaminerna efter viktoperationen

Det är ibland en utmaning för patienterna att få det att fungera med vitaminerna efter sin viktoperation. Allt ifrån att komma ihåg dem, hitta rätt sort och smak. En del mår illa, andra blir förstoppade en tredje är känslig för konsistenser. Att ingen är den andra lik har nog både ni och vi förstått. Därför sammanfattar vi idag förekommande problem hos patienterna och hur man kan lösa dem!

rund bild på baricol complete pulver ask i rosa, med prover på baricol i bakgrunden

Komma igång med Baricol

  1. Nybörjaren ej opererad:

Vi rekommenderar alla som ännu inte genomgått sin viktoperation att börja med pulvret. Det är skonsamt, enkelt att blanda i fil, smoothie eller gröt (efter kokning) och är smakneutralt. När man kommit igång med detta är det dags att prova sig fram för att hitta sin favorit.

   2. Nybörjaren opererad för några veckor sedan:

När ett par veckor med vitaminerna passerat är det dags att ta fram provpaketet och botanisera bland våra olika sorter och smaker. Nu är det ett bra läge att välja sort för framtiden. Vi rekommenderar inte provpaketet innan operationen. Be patienterna att testa vitaminerna efter operationen, i och med tolerans och smakförändringar.

   3. Återbesök

Vilken tur det är att ni träffar patienterna och påminner dem om sina vitaminer! Var gärna frikostig med provpaketen när patienten kommer tillbaka. Vi märker på våra kunder att mycket ändrar sig med tiden, någon som tidigare under lång tid använt brustabletterna och inte alls trivts med tuggtabletten kan plötsligt hitta en ny favorit.

 

När det inte funkar

1. Förstoppad
Vissa patienter upplever att det blir förstoppade när de kommer igång med Baricol. Den klart vanligaste orsaken här är ju att de dricker alldeles för lite! Järnet kan ju göra att magen blir trögare, men de flesta behöver ju sitt järn (det är ju den vanligaste bristen efter kirurgi hos både kvinnor och män). Då behöver man hitta sätt att komma runt problemet. Mer vätska, mer fiber, bulkmedel (linfrön, chiafrön), Movicol…? Ja det finns många saker att testa här. Gissar att ni själva sitter på en hel del bra strategier gällande detta. Ett annat bra tips är att inte börja med full dos Baricol direkt, utan att börja med halv dos, få det att fungera och därefter trappa upp!

 

2. Illamående
Vad beror illamåendet på? Vätskebrist? Smak? Konsistens? Ett viktigt råd här är att inte ta sina vitaminer på tom mage! När på dagen man tar dem kan också spela roll. Här kan det vara en idé att dela upp intaget över dagen.

 

3. Dåååååligt minne
Det drabbas vi alla av ibland 🙂 För de patienter som tolererar det går det utmärkt att ta hela dygnsdosen Baricol på en gång! BariBuddy som är kostnadsfri är ett bra verktyg för att få påminnelser i telefonen om vitaminerna.

Har du några tankar eller utmaningar kring vitaminerna som du vill dela med dig av? Maila oss!