Baricol / Våra dietisters artiklar om överviktskirurgi / Sen dumping (hypoglykemi) efter överviktsoperationen?
kvinnokropp där händerna hålls på hjärtat

Sen dumping (hypoglykemi) efter överviktsoperationen?

När du varit viktopererad ett tag och upplever att “nu kan jag det här” så drabbas en del plötsligt av märkliga symtom som man ofta inte kan härleda till det klassiska begreppet dumping. Dvs, man anser varken att man ätit något fel, för fort eller för sött. Men vad är det då som händer när man får symtom som yrsel, obehag, svimningkänsla, skakningar och kallsvettningar?

Det kan komma som ett brev på posten, ofta ett halvår efter operationen men ibland ännu längre. Det kan vara svårt att härleda symtomen till något eftersom de sällan kommer nära inpå måltid utan oftast en eller flera timmar efter.

Vad beror sen dumping (reaktiv hypoglykemi)  på?

Hypoglykemi är vanligast bland de som gjort en gastric bypass eller duodenal switch. Troligen drabbas man av detta på grund av att en del får en nedreglering i det centrala nervsystemet. Det kan bero på ett ökat upptag av glukos (socker) från glukosavkänande nervceller vilket ger ett lågt blodsocker som följd.

Anledningen till att man drabbas är inte för att man ätit för snabbt, för fett eller för sött som vid vanlig, klassik dumping utan jag brukar beskriva fenomenet som “soppatorsk”. Bensinen tar slut och då stannar bilen. Hypoglykemi för en överviktsopererad är precis som för en diabetiker ett lågt blodsocker. De vanligaste förklaringarna till detta är att man ätit för lite, för mycket kolhydratrik mat (och för lite protein) men det kan till och med vara så att man slarvat dagen innan genom att till exempel hoppa över måltider. Då kan dessa symtom komma dagen efter trots att man då “gjort allting rätt”.

Många gånger när jag träffat patienter som drabbas av hypoglykemi är det de som är “bäst i klassen”, dvs dem som verkligen enligt boken äter helt perfekt men ändå drabbas. Ofta kan det vara små justeringar som behövs för att avhjälpa problemen.

Vad kan man göra om man drabbas av sen dumping?

En del tar till druvsocker när de drabbas av hypoglykemi eftersom att symtomen försvinner när man höjer sitt blodsocker. Om man drabbas av detta ofta anser jag dock att man behöver komma åt grundproblemet, druvsocker eller en banan är bara en quick fix.

 • Fundera kring hur du äter.
  – Kan du öka på proteininnehållet i maten (med fördel på förmiddagen) men se till att ha ordentligt med protein vid alla måltider.
  – Hoppar du över måltider? I regel rekommenderas 6 måltider per dag, men vissa kan behöva äta mer.
  – Äter du för lite? Dvs, tar bensinen slut för snabbt?
  – Kan du välja mer långsamma kolhydrater?
  – Är du väldigt fysiskt aktiv?
 • Om inte svaret känns solklart, kontakta dietisten på din klinik eller på vårdcentralen för hjälp.

Om inte kostråden har effekt vid hypoglykemi?

Det finns fall där man trots kostbehandling hos dietist/sjukvården inte lyckas komma till bukt med problemet. I dessa fall kan läkemedelsbehandling behövas. Då brukar man kombinera diet med akarbos (alfaglukosidashämmare som fördröjer upptaget av kolhydrater från tarmen). Om det inte fungerar brukar behandling med GLP-1-analog prövas.

När yrsel och obehag kan bero på andra saker

Säkerställ alltid dina blodprover varje år. Om det var ett tag sedan sist, boka en tid på din vårdcentral! Yrsel kan tex också bero på B12 brist. Baricol Complete är anpassade för dig som är överviksopererad och som vill få i dig dina vitaminer och mineraler på ett enkelt sätt. Välj mellan smakneutralt pulver, brus- tugg eller sväljtabletter. Baricol Complete rekommenderas av sjukvården och ersätter standarduppsättningen kalcium+d-vitamin, B12, järn och multivitamin kvinna.

Beställ!