Baricol / Våra dietisters artiklar om överviktskirurgi / Så här stor ska en normalportion vara efter en överviktsoperation
Pwkebowl

Så här stor ska en normalportion vara efter en överviktsoperation

Dietisten Anna Laurenius på Sahlgrenska akadeimin har studerat närmare hur gastric bypass opererade äter genom att följa 128 st både före och efter överviktsoperationen. Det visade sig att portionerna normaliseras med tiden men att kaloriintaget är lägre än innan. Andra skillnader var att man väljer andra typer av livsmedel bland annat mer grönsaker och att man inte tar om mat. Man åt flera måltider per dag än innan, åt mer i början av dagen och åt långsammare.

Vilka är rekommendationerna?

De råd som många kliniker och sjukhus ger är att äta 4-6 måltider per dag för att bibehålla ett jämt blodsocker och inte småäta. De flesta rekommendationerna brukar handla om 1,5-2 dl till en början men därefter är det väldigt individuellt hur mycket man behöver. Det beror som alltid på ålder, kön, längd, vikt och aktivitetsgrad.

Så hur stora ska portionerna vara?

Tyvärr så går det inte att svara på eftersom det som innan är väldigt individuellt. Därför har vi valt att samla några som själva är opererades tankar från verkligheten.

Såhär skriver Sofie som är gastric bypass-operertad om sina upplevelser:

“Jag började redan efter 9 mån att inte känna mig mätt efter måltiderna. Mest middagen på kvällen. Så jag la på 100 g broccoli som utfyllnad i magen, då broccoli har stor volymmängd och innehåller få kalorier. Och detta har jag fått fortsätta med. I sommar har jag bytt ut broccolin till en stor sallad. Hade man inte vetat ja va opererad hade man inte märkt det på maten, då jag ofta äter en normal portion”.

Läs hela Sofies blogginlägg om portioner efter gastric bypass.

Såhär ser de ut för Ursula som är gastric sleeve opererad och bloggar på levdittliv.se:

“Det är nu 1,5 år sedan min operation, målvikten nåddes efter 8 månader och jag har varit viktstabil i 10 månader. Jag äter fortfarande mindre portioner, alltid på assiett eller ur en mindre skål och måste fortfarande tänka på att äta långsamt, annars får jag lätt ont i magen och/eller blir liksom proppmätt direkt. Äter jag däremot sakta så får jag plats med liiiite mer mat i magen och kan då hålla mig mätt lite längre”.

Läs hela Ursulas inlägg om portionerna efter gastric sleeve.