Baricol / Våra dietisters artiklar om överviktskirurgi / Magsäcksopererad och förstoppad? Vår dietists huskur kan hjälpa

Magsäcksopererad och förstoppad? Vår dietists huskur kan hjälpa

Ett relativt vanligt fenomen efter en överviktsoperation är tyvärr att magen blir trög. När vi yppade detta i våra sociala kanaler var det många som bekräftade detta både efter gastric bypass och gastric sleeve. Av den anledningen drog vi igång en utmaning under em veckas tid som för många gav riktigt bra resultat!

Varför blir man förstoppad efter gastric sleeve och gastric bypass

Anledningen till att många blir förstoppad efter en magsäcksoperation är att fiberintaget blir lägre. Man äter mindre mat och därmed ofta också mindre fiber. Många prioriterar proteinet, och frukt, grönsaksmängden blir inte så stor.

En annan anledning är att många får svårt att få i sig tillräckligt med vätska, ju mindre vätska – desto hårdare avföring.

Järntillskott rekommenderas till alla viktopererade (både kvinnor och män!), och järnet har tyvärr effekten att avföringen blir hårdare.

Hur kan man då avhjälpa detta?

Många lever med dessa besvär. Andra tar Movicol som hjälp för att mjuka upp. Men de finns faktiskt två livsmedel i butiken som bildar en gelé runt föda som transporteras genom tarmen vilket gör tarmtömningen mycket enklare! Nämligen. med hela chiafrön eller linfrön. Så trots järntillskott blev majoriteten av de som deltog hjälpta av detta! Nedan ser du en del av den återkoppling vi fått.