Baricol / Våra dietisters artiklar om överviktskirurgi / Gå upp i vikt efter gastric sleeve eller gastric bypass?

Gå upp i vikt efter gastric sleeve eller gastric bypass?

När man genomgått en gastric sleeve eller gastric bypass-operation kan man väl inte gå UPP i vikt? eller? Vi följer många av er i sociala medier och följer diskussionerna kring vikt och viktuppgång. Vad beror det egentligen på?

Vit tallrik med blå kant med en liten brödbit på kniv och gaffel

När man går ner i vikt  i samband med sin överviktsoperation brukar gå betydligt lättare att bibehålla vikten än innan eftersom hungerkänslorna är dämpade eller i vissa fall obefintliga. Att magsäcken dessutom är liten är ytterligare en viktig faktor. Men när vikten går neråt och man mår bättre än någonsin brukar det bli dags att testa gränserna. Bara tumma lite på rutiner och regler, och många märker, att man ändå går ner i vikt!? De första åren efter viktoperationen är det vi i branschen kallar för “smekmånaden”. Många upplever att de går ner i vikt oavsett hur väl de sköter sig. Kanske tack vare de begränsade mängderna och den avmattade hungerkänslan. Men när smekmånaden är över kan kilona smyga sig på igen… och vad hände egentligen med rutinerna?

Eller så var det inte alls så. Du fuskar aldrig och är benhård med dina rutiner men märker ändå att kilona går uppåt?

Det kanske också vara så att du befinner dig någonstans mittemellan.

Det kan finnas många orsaker till viktuppgång, men här är några av de vanligaste:

  1. De flesta når en bottenvikt som är lägre än vikten där man sedan stannar på. Operationen är väldigt effektiv (lite för effektiv i vissa fall) och man kan se väldigt smal ut när skinnet “blir för stort” och muskelmassan i stort sett är obefintlig trots ett normalt BMI. Statistiken säger att de flesta inte stannar på bottenvikten utan landar några kilon över den innan vikten stabiliseras.
  2. “Men jag kunde ju det här” det går helt enkelt lite för bra – lite för lätt. Du går ner i vikt trots slarv. Hungern smyger sig tillbaka, dumpingen mattas av och rutinerna är inte på plats. Lita inte för mycket på din operation – du måste fortfarande göra jobbet, retsten av livet!
  3. Du äter för lite vilket kan leda till slarv. Många är rädd för att öka på portionerna vilket kan leda till att man ramlar tillbaka i gamla mönster. Äter lite under dagen för att sen kompensera på kvällen och äta energität mat.
  4. En annan extremt viktig sak att komma ihåg är att alla inte får samma hjälp av sitt verktyg. En del känner fortfarande hunger och upplever sig inte alls särskilt hjälp av sin överviktsoperation trots att de är supermotiverade. Kom ihåg att aldrig skuldbelägga de som inte når samma resultat som du. Det handlar inte alltid om slarv utan om olika förutsättningar!