Baricol / Våra dietisters artiklar om överviktskirurgi / Därför ska du aldrig banta efter gastric bypass eller gastric sleeve!
Frukostbord med juice och fruktsallad

Därför ska du aldrig banta efter gastric bypass eller gastric sleeve!

När man genomgår en överviktsoperation har man i regel gjort massvis av viktminskningsförsök. Bantning innebär faktiskt att du på sikt sänker din ämnesomsättning och det vill du väl inte? Kroppen reagerar på samma sätt som om som det rådde svält och sänker ämnesomsättningen för att hushålla med den energi den har, det här kan bli bestående om man trixar för mycket.

Fettcellerna försvinner inte efter överviktsoperationen. De minskar i storlek, men finns kvar i samma antal och kan öka i storlek om man äter “fel”. Ät istället regelbundet och återgå till dina 6 mål per dag av BRA mat, det gör susen på julvikten. Louise som är gastric sleeve-opererad skriver så klokt om det här. 

Att svälta sig på shakes innebär också att kroppen kan bryta ner muskler, vilket också sänker ämnesomsättningen. Satsa istället på att träna och äta rätt istället för att svälta dig på shakes eller någon annan ohållbar diet.

Du kan, om du äter för lite och sällan drabbas av hypoglykemi (lågt blodsocker) som ger symtom som skakningar, yrsel, kallsvettningar och svimningskänsla. Det kallas ibland också för sen dumping. Detta uppstår inte nära inpå måltiden som vanlig dumping gör, utan några timmar efter måltiden. Hypoglykemi  beror på energibrist eller “soppatorsk”. Blodsockret blir väldigt lågt och ger dessa symtom. Undvik detta genom att äta regelbundet och framförallt proteinrik mat. En 500-800 kcal pulverdiet räknas inte dit.

Som gastric bypass-opererad finns det dessutom forskning som tyder på att ämnesomsättningen till och med ökar(!!) genom regelbundet ätande. Så hitta inte på något dumt nu. Genom bra vanor 95% av tiden kommer du långt och de eventuella julkilon (som troligen också var en hel del vätska eftersom kolhydrater binder vätska) kommer vara borta innan du vet ordet av.

God fortsättning – och glöm inte dina Baricol Complete som tyvärr inte ökar din ämnesomsättning men som kan hjälpa dig att bibehålla bra vitamin- och mineralnivåer! Trott eller ej så påverkar det din hälsa i allra högsta grad eftersom att blodbrist ger trötthet, B12-brist ger nervpåverkan, kalciumbrist ger benskörhet osv. Hur lätt är det att äta rätt och träna då på en skala? Nej, tänkte väl det 🙂

Om du behöver påfyllning av vitaminförrådet så kirrar du det här.