Baricol / Nyhetsarkiv / Dietistens 5 bästa tips – så håller du dig pigg och frisk som överviktsopererad

Dietistens 5 bästa tips – så håller du dig pigg och frisk som överviktsopererad

Bild på en tallrik med glasnudlar och grönsaker och en skål med acaii bowl med granola och bär

Dietistens 5 bästa tips – så håller du dig pigg och frisk som överviktsopererad

Vitaminer och mineraler är nyckeln till många funktioner i kroppen och också hur vi mår. Sämre immunförsvar och trötthet är något många av oss känner av nu på hösten. Här är några tips på vägen där rätt vitaminer, mineraler och mat kan göra susen för dig som är överviktsopererad.

Du rekommenderas att ta tillskott att vitaminer och mineraler efter din överviktsoperation. Dels för att du äter mindre mat än innan (mindre mat, mindre näring), men också för att upptaget är sämre på grund att mängden saltsyra i den lilla magsäcken är så liten (saltsyra behövs för aktivering av flera vitaminer och mineraler). Har du dessutom kopplat om tarmen som vid en gastric bypass eller duedenal switch är upptaget ytterligare försämrat. Här är några tips på vägen där rätt vitaminer, mineraler och mat kan göra gott för dig som är överviktsopererad.

                                        ____________________

Sparris inlindad i laxD-vitamin! Det finns studier som talar både för och emot D-vitaminets effekt på immunförsvaret. Det finns studier som har pekat på att infektionskänsliga personer som är sjuka oftare än andra kan bli friskare av ett dagligt tillskott av D-vitamin.  De flesta svenskar ligger lågt i sina D-vitamin nivåer under vinterhalvåret. Därför bör du som överviktsopererad (förutom att ta din dagliga dos Baricol Complete) se till att få i dig D-vitamin från maten du äter. Bra källor är lax, matfett, rapsolja, ägg, kantareller, Karl-Johansvamp och berikade fil- och mjölkprodukter.

____________________

Halverad apelsinC-vitamin! Standardrekommendationen för befolkningen är 75 mg, som överviktsopererad behöver du ligga lite högre. I  Baricol Complete får du i dig 100 mg, men du behöver också få i dig C-vitamin via maten. Ät därför färglada frukter och grönsaker som apelsin, paprika, broccoli eller rödkål.  C-vitamin underlättar järnupptaget i tarmen och järnnivåerna behöver vara bra för att du ska känna dig pigg!

____________________

 

Stor skål med bönchili con carneFolat! Eller folsyra som det kallas i kosttillskott. För lite folat kan ge blodbrist som gör dig hösttrött. Baricol Complete innehåller 400 mikrogram folsyra, utöver det behöver du få i dig folat från maten. Får man i sig 500 g frukt och grönsaker, bönor och linser varje dag så brukar det vara tillräckligt. Detta kan vara svårt när man är överviktsopererad – därför kan en bra vägledning vara att grönsaker, frukt eller bär ska finnas representerat vid alla dina 6 måltider.

____________________

2 skivor kött på tallrik med soltorkade tomater rödvinssky och basilikaJärn! Brist på järn gör precis som folat att du blir trött. Bland de som inte står på Baricol Complete där järnet ingår har studier visat att de flesta inte tar något järn alls…  Bra källor i maten är kött, fisk och spenat men detta räcker sällan för dig som är överviktsopererad. Kom ihåg att män också behöver järn, det står i de Nordiska riktlinjerna.

____________________

 

wrap med kikärtor och grönsakerZink! Är viktigt för immunsystemet och därmed en viktigt mineral för att du ska hålla dig frisk. Zink är också viktigt för sårläkningen.  Zinkupptaget underlättas av magsäckens saltsyra, men eftersom den är begränsad efter en överviktsoperation är det extra viktigt att få i sig zink även från maten. Ät därför ostron, mjölk. bönor, kikärtor och linser. Zink i citratform är lättare för kroppen att ta upp än vad Zinkoxid som många andra kosttillskott innehåller. I Baricol Complete är de flesta mineraler i citratform för optimalt upptag.

____________________

 

Jo, några saker till. Glöm inte att tvätta händerna, sov dina timmar, stressa mindre och motionera och såklart – ta dina vitaminer.

Joanna Lenner, Dietist Baricol Bariatrics