brittle bone

Benskörhet efter gastric bypass

Varför behöver man ta tillskott av kalcium och D-vitamin efter en gastric sleeve eller gastric bypass?

Upptaget påverkas både av tarmomkopplingen efter en gastric bypass (då kalcium främst tas upp i den del av tarmen som kopplats förbi) men också av att den minskade mängd saltsyra i magen. Detta eftersom kalcium inte förekommer i ren mineralisk form i mat och kosttillskott och behöver därför saltsyra för att sönderdelas. När mängden saltsyra minskar efter operationen påverkar det därför också upptaget.

 

Vad händer om man får i sig för lite kalcium och D-vitamin efter gastric bypass eller gastric sleeve?

Kroppen behöver en konstant nivå av kalcium i blodet. Om du inte får i dig tillräckligt med kalcium behöver kroppen bryta ner ditt skelett för att höja kalciumnivåerna i blodet. Allt detta sker utan att du märker någonting! Ibland kan också dina blodprover vara finfina om man bara tittar på kalciumvärdet eftersom kroppen kompenserar att du inte tar dina vitaminer genom att bryta ner skelett.

Därför är det bra att titta på kalcium-värdet tillsammans med Paratyreoideahormon (PTH), eller bisköldkörtelhormon, som reglerar kalciumnivån i blodet. PTH går upp när du får i dig för lite kalcium. Man kan säga att PTH är ett ”spara” hormon som vill återabsorbera allt kalcium den kan från njurarna och ta upp så mycket som möjligt från tarmen (via D-vitamin) för att motverka att kalk tas från skelettet. Men om åren går utan att du tar dina vitaminer blir konsevensen på sikt ett skelett som kalkas ur – med benskörhet som följd. PTH hormonets ansträngningar räcker med andra ord inte till.

 

Vad är benskörhet?

Benskörhet (osteporos) kan leda till benbrott och kan också göra att ryggkotorna pressas ihop och man får ryggvärk, som man kanske inte ens söker vård för. Om flera kotor i ryggen pressas ihop på grund av benskörhet kan ryggraden ändra form, vilket så småningom kan göra att du blir kutryggig och kortare. När benskörhet är ett faktum är det redan försent!

 

Vad kan jag göra för att motverka benskörhet?

Ta alltid dina vitaminer! Kalcium och D-vitamin är oerhört viktigt för att bibehålla ett starkt skelett, tillsammans med träning och bra mat! Välj vitaminer som är anpassade för dig som är överviktsopererad, du ska till exempel enligt de Nordiska riktlinjerna helst välja kalciumcitrat som bland annat finns i Baricol Complete, istället för karbonat som finns i vitaminer på recept.

Läs också:

Dessa prover behöver du ta årligen som överviktsopererad.
Hur håller jag vikten efter en magsäcksoperation?