Laxrullar med färskost

Fler livsmedel berikas med D-vitamin

Idag släppte Livsmedelsverket ett pressmeddelande om att de från och med 16 maj 2018 kommer att berika fler livsmedel med D-vitamin och höja mängden D-vitamin i en del redan berikade livsmedel. Vad innebär detta för mig som överviktsopererad?

D-vitamin finns naturligt i relativt få livsmedel som lax, makrill, aborre, kantareller, kyckling och ägg. Efter Livsmedelsverkets åtgärd har du chansen, liksom övriga befolkningen att få i dig mer D-vitamin från berikade livsmedel som t.ex mjölk, vegetabiliska drycker och margarin. Däremot ger denna åtgärd ingen skillnad i de generella rekommendationerna avseende vilka vitaminer och mineraler som du som överviktsopererad behöver supplementera.

Vitamin D är en fettlöslig vitamin och rekommendationen enligt de Nordiska riktlinjerna är att D-vitamin och kalcium efter en gastric bypass eller gastric sleeve bör ges i kombination med varandra, minst 500 mg kalcium och 800 E D-vitamin dagligen, vilket Baricol Complete svarar väl upp till. Dessutom innehåller Baricol Complete till skillnad från många andra alternativ kalcium i citratform, vilket också är att föredra, enligt de Nordiska riktlinjerna.

Läs pressmeddelandet från Livsmedelsverket i sin helhet

Joanna Lenner
Leg. Dietist, Baricol Bariatrics